Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NOVI KLIMATSKI PROSVJED Zalijepili se za asfalt i blokirali pistu u Njemačkoj

NOVI KLIMATSKI PROSVJED Zalijepili se za asfalt i blokirali pistu u Njemačkoj

Brzo su uhićeni

Klimatski prosvjednici blokirali su u četvrtak ujutro jednu od dvije piste u zračnoj luci u Münchenu, u južnoj Njemačkoj, no blokada je nakon nekog vremena okončana, a zračne operacije opet se odvijaju nesmetano, piše Fenix Magazin.

Po riječima glasnogovornika zračne luke, savezna policija uhitila je aktiviste.

Kako je naveo glasnogovornik, aktivisti su blokirali jednu od pisti zalijepivši se za asfalt u njezinom sjevernom dijelu.

Prosvjednici, koji su nezadovoljni angažiranjem vlasti u borbi protiv klimatskih promjena, posljednjih su mjeseci sve aktivniji diljem Njemačke, a najistaknutiji aktivisti su pripadnici skupine 'Posljednja generacija', sa sjedištem u Berlinu.

Članovi skupine lijepili su se na slike u muzejima, organizirali blokade ulica i nedavno privremeno zatvorili pistu u berlinskoj zračnoj luci. Prije dva tjedna blokirali su letove na aerodromu BER na gotovo dva sata.

Sve su glasniji pozivi na oštrije posljedice za klimatske prosvjednike koji remete javni život, a mnogi su aktivisti uhićeni i suočeni s kaznenim prijavama.

Budući da je južna pista radila neprekidno, nije bilo otkazivanja letova, već samo manjih kašnjenja, navela je o incidentu zračna luka München.

Klimatski aktivisti pokušali su u četvrtak ponovno omesti operacije i u berlinskoj međunarodnoj zračnoj luci BER.

'Letne aktivnosti trenutno nisu ograničene', naveli su predstavnici zračne luke dodajući da je policija pokrenula operaciju u sigurnosnom području 'zbog neovlaštenog pristupa' aktivista.

Policijski glasnogovornik potvrdio je da je operacija u tijeku.

Prosvjedna skupina Posljednja generacija objavila je na Twitteru da su njezini članovi ušli u to područje i bili na pisti zračne luke. 

'Mi smo na rulnoj stazi u BER-u i MUC-u (zračna luka München)', napisala je skupina.

Vaša reakcija na temu