Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVI NEUSPJEH RUSIJE Ukrajinci oslobodili strateški važan grad u Donjecku
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

NOVI NEUSPJEH RUSIJE Ukrajinci oslobodili strateški važan grad u Donjecku

Povlačenje je potvrdilo ministarstvo obrane u Moskvi

Rusija je u subotu priopćila da su se njezine snage povukle iz grada Limana u istočnoj Ukrajini kako bi izbjegle da ih opkoli ukrajinska vojska, piše Večernji list.

'U vezi sa stvaranjem prijetnje opkoljavanja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasnij Liman na povoljnije položaje', priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi koristeći ruski naziv grada. 

Ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mjesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, među kojima je Doneck gdje se nalazi Liman. Prije toga ukrajinska vojska je objavila da je 'okružila' nekoliko tisuća ruskih vojnika u tom gradu. 

'Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donecka', objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. 

U jednominutnom videu koji prati poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu, a potom vješaju svijetloplavo-žutu državnu zastavu pokraj natpisa Liman pred ulazom u grad. 

'Razvijamo svoju nacionalnu zastavu i postavljamo je na vlastiti teritorij. Liman će uvijek biti dio Ukrajine', rekao je jedan od dvojice vojnika. 

Nešto ranije u subotu ukrajinska vojska je objavila da je 'okružila' nekoliko tisuća ruskih vojnika u ovome gradu regije Doneck, koju su Rusi anektirali u petak. 

Guverner susjedne regije Luhansk, Sergij Gaidai ruskim vojnicima u Limanu ponudio je tri opcije: 'Mogu pobjeći, zajedno umrijeti ili se predati'. 

Liman se nalazi u regiji Doneck, koju je Moskva aneksirala u petak, ali nije u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa. Gubitak Limana značio bi još jedan neuspjeh za rusku vojsku nakon što je od početka rujna i pokretanja protuofenzive Kijeva u južnoj i istočnoj Ukrajini pretrpjela nekoliko vojnih neuspjeha.

Vaša reakcija na temu