Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr Novi Putinov zakon: Pet godina zatvora za širenje 'lažnih vijesti' o ruskim plaćenicima

Novi Putinov zakon: Pet godina zatvora za širenje 'lažnih vijesti' o ruskim plaćenicima

Potpisao ga je danas

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se uvode dugotrajne zatvorske kazne za 'diskreditaciju' i širenje 'lažnih informacija' o bilo kojoj vojnoj organizaciji, uključujući i ozloglašenu plaćeničku jedinicu Wagner Group, koja se bori za Rusiju u Ukrajini, javlja The Moscow Times, a prenosi Index.

Gotovo svi antiratni glasovi u Rusiji su ušutkani nakon što je zabranjena 'diskreditaciju' i širenje 'namjerno lažnih' informacija o ruskim oružanim snagama, nedugo nakon što je zemlja napala Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Novim zakonom, za koji je lobirao osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, zločinom je proglašeno javno kritiziranje ili širenje takozvanih 'lažnih informacija' o volonterskim snagama, kao i privatnim plaćeničkim jedinicama.

Prekršitelji se suočavaju s kaznom do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 300.000 rubalja (trenutno oko 3600 eura) za 'javne radnje usmjerene na diskreditiranje dobrovoljačkih formacija, organizacija ili pojedinaca' koji pomažu ruskoj vojsci, ako je ta radnja počinjena unutar godinu dana od prvog prijestupa.

U slučajevima kada se smatra da su takve 'javne radnje' dovele do teških posljedica, uključujući nenamjernu smrt ili tjelesne ozljede, kazna bi bila povećana na do sedam godina zatvora ili novčana kazna do milijun rubalja (oko 12.000 eura).

Širenje onoga što vlasti smatraju 'lažnim informacijama' o dobrovoljcima bit će kažnjivo s do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 1.5 milijuna rubalja (oko 18.000 eura).

Prema novom zakonu, 'vojne krivotvorine' za koje se smatra da dovode do 'teških posljedica' mogle bi počinitelju donijeti zatvorsku kaznu do 15 godina.

'Svatko tko danas riskira svoj život kako bi zajamčio sigurnost zemlje i njezinih građana zaštićen je od laži i provokacija', rekao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin o prijedlogu zakona nedugo nakon glasovanja u donjem domu ruskog parlamenta u utorak.

Vaša reakcija na temu