Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Novinarka iz Ukrajine: Bojimo se da će Rusi koristiti oružje za masovno uništenje
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Novinarka iz Ukrajine: Bojimo se da će Rusi koristiti oružje za masovno uništenje

'Vidimo da su već koristili kasetne bombe'

Novinarka iz Kijeva Marija Pisarenko bila je gošća Newsrooma N1 televizije. Govorila je o situaciji s ratom u Ukrajini.

- Govoreći o situaciji u Mariupolju, Pisarenko je kazala da je taj grad u teškom stanju već nekoliko dana.

Slušamo vijesti o teškim zračnim napadima koji Rusi provode nad čeličanom Azovstal. To je jedna od tvornica gdje se nalazi mnogo ljudi, u podrumu se nalazi puno civila. Cijeli grad je uništen i niti jedna stambena zgrada nije ostala čitava.

Zgrada čeličane je u okruženju i sada se tamo skrivaju i civili i ukrajinski vojnici, većinom iz bojne Azov. Iz Mariupolja ne dolaze dobre vijesti, prije nekoliko sati dogodio se novi napad. U Kijevu se- život vraća u normalu, a na jugu i istoku je teška situacija - objasnila je.

Pisarenko tvrdi da nije poznat točan broj civila u Mariupolju, ali da se zna da se na stotine civila nalaze u podrumu čeličane i nastoje se zaštiti od napada.

- Znamo da je na tisuće civilnih žrtava, ali brojke je i dalje teško potvrditi. I dalje nema nikakvih veza, nema vode. Postaja Starlink omogućava određeni protok informacija. Znamo da je broj civilnih žrtava velik. Vijesti koje od tamo dolaze su vrlo uznemirujuće. Ruska propagadna bojnu Azov naziva nacistima. Slušamo i strašne priče o civilima koji se pokušavaju evakuirati kroz ruske filtracijske kampove - rekla je.

Kakva je situacija u Kramatorsku?

Istaknula je da je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je ovo što se događa u Kramatorsku drugi pokušaj ofenzive ruskih snaga.

- Neki vojni stručnjaci u Ukrajini kažu da je potpuna ofenziva već počela jer vidimo masivne pripreme i gomilanje ruskih snaga koje se nisu ni pregrupirale nakon što su napustile kijevsku regiju. Nakon napada na željeznički kolodvor u Kramatorsku, svi se boje da će doći do opetovanih napada Rusa na civilne mete - kazala je.

Kramatorsk je za ukrajinske snage, tvrdi ona, doista mjesto kojem se treba posvetiti više pozornosti.

- Izvješća kažu da je Kramatorsk u ovom trenutku žarište borbi. Jedan od glavnih strahova je da će Rusija pokušati iskoristiti jedno posebno oružje koje nije iskoristila, koje služi za masovno uništenje. Vidimo da su već koristili kasetne bombe i druge vrste oružja - govori.

Vaša reakcija na temu