Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay OBJAVLJEN POPIS Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, evo koji su sljedeći

OBJAVLJEN POPIS Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, evo koji su sljedeći

'Jedan od ključnih čimbenika je niska stopa kriminala'

Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na temelju digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i osobne sigurnosti, kao i zaštite okoliša, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Prvi je put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

- Jedan od ključnih čimbenika koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižoj razini u više od desetljeća - kaže gradonačelnik Lars Weiss, prenosi Index.

Dodao je da Kopenhagen također karakterizira velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. 

- To je mješoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi - pojasnio je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sydney zauzeo četvrto mjesto s 80,1 bodom, australski grad bio je na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Nizozemski Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Wellington zauzeo sedmo mjesto sa 79 bodova. Hong Kong i Melbourne dijele osmo mjesto sa 78,6 bodova, dok je švedski Stockholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

New York dijeli 11. mjesto sa španjolskom Barcelonom (oba grada dobila su 77,8 bodova). Washington DC je na 14 mjestu, dok su London i San Francisco izjednačeni na 15.

Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venezuelski Caracas, pakistanski Karachi i mjanmarski Yangon.

Vaša reakcija na temu