Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ODLUKA RUSIJE Ukinuta dobna granica za pristupanje vojsci
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ODLUKA RUSIJE Ukinuta dobna granica za pristupanje vojsci

Ranije je bila postavljena na dob od 18 do 40 godina

Rusija je ukinula svoju dobnu granicu za pristupanje vojsci otvarajući put regrutiranju većeg broja civilnih stručnjaka za rat u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućuje osobama starijim od 40 godina da se prijave u oružane snage. Očekuje se da će to biti ljudi normalne radne dobi.

Vojska je ranije imala dobne granice od 18 do 40 godina za Ruse i 18 do 30 za strance.

Novi zakon kaže da su civilni stručnjaci dužni upravljati visokopreciznim oružjem, a 'iskustvo pokazuje da se to postaje u dobi od 40 do 45 godina'. Također se može zaposliti više medicinara, inženjera i stručnjaka za komunikacije, prenosi Index.

Ukrajinski i zapadni vojni stručnjaci kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke u ratu: oko 30.000 ubijenih, prema ukrajinskim podacima, dok britanska vlada procjenjuje broj žrtava na oko 15.000. Sovjetski gubici u devet godina rata u Afganistanu iznosili su oko 15.000.

Rusija je 25. ožujka objavila da su dotad imali 1351 mrtvog, što od onda nije ažurirano.

Vaša reakcija na temu