Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr ODLUKA VLADE Izvanredno stanje u Mađarskoj zbog rata
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ODLUKA VLADE Izvanredno stanje u Mađarskoj zbog rata

Mjeru podržalo 136 članova desne nacionalističke stranke

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Ta odluka stupa na snagu sutra.

Premijer Viktor Orban objavio je to na Facebooku. Rekao je da njegova vlada mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

Naime, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je danas ustavni amandman koji dopušta vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućila je uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini, prenosi Index.

Još traje izvanredno stanje zbog pandemije 

Izvanredno stanje zbog pandemije istječe krajem svibnja. Uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Kontroverzno korištenje ovlasti u pandemiji Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz. Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Vaša reakcija na temu