Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash OGRANIČEN NUKLEARNI SUKOB? 'Putin ne može u bijesu stisnuti crveni gumb'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

OGRANIČEN NUKLEARNI SUKOB? 'Putin ne može u bijesu stisnuti crveni gumb'

'To je scenarij potpunog ludila'

Trenutačnim stanjem na bojišnici kada je riječ o rusko-ukrajinskom ratu nitko nije zadovoljan. Ukrajinci sami priznaju da polako i sporo napreduju iako su pokrenuli ofenzivu. Ruska vojska za sada odbija manje-više sve napade, ali se počela zbog političkih trzavica u Kremlju doslovno raspadati iznutra.

Što se tiče zapada prije svega NATO-a, nastavljaju bezrezervno vojno i financijski podržavati Kijev, ali i dalje drže čvrsto zatvorena vrata što se tiče ulaska Ukrajine u Sjevernoatlantski savez. U HRT-ovu Studiju 4 gostovali su dr. Tonči Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju i sustave, te Ante Letica, stručnjak za sigurnost i bivši obavještajac.

Ukrajinci trenutno imaju na raspolaganju 70 mlrd dolara vrijednog oružja i, ako to ne pretoče u vojni uspjeh, riskiraju da će NATO i zapadni saveznici reći da je dosta rata jer vojnog rješenja očito nema.

'Po svim procjenama Ukrajina je financijski, po opremi i naoružanju dobila između 150 i 200 mlrd dolara. Kad uključimo i izravne i neizravne štete od rata, to su strašne cifre i normalno da svi koji su uključeni gledaju kako da Ukrajinu i Rusiju dovedu za pregovarački stol. To u ovome trenutku nije moguće iz nekoliko razloga. Ponajprije je to zato što Ukrajinci za sada ne žele razgovarati s Vladimirom Putinom i traže da se ruska vojska povuče sa svih okupiranih teritorija. S druge strane, Rusija to ne želi napraviti i teritorije koje su okupirali i anektirali smatraju svojima. Ima nekih naznaka, posebno na zadnjem summitu NATO-a, oko toga koliko Zapad i NATO mogu podržavati Ukrajinu. Složena je situacija i vidjet ćemo kako će se razvijati', rekao je Letica.

Ako dođe do oslobađanja Krima, postoji li opasnost da takva akcija izazove ograničeni nuklearni odgovor Rusije? Tadić smatra da najprije treba definirati kako će izgledati to oslobađanje i da treba isključiti masovno jurišanje milijun Ukrajinaca jer će to vjerojatno biti slično ovome što sada rade. 

'Krim će ostati bez svega što je vrijedno, bez vode, struje s razvaljenim prometnicama', naveo je Tadić. 

O ulasku Ukrajine u NATO

Za ograničeni nuklearni sukob tvrdi da je jedan mitova koje je lansirao Kremlj i PR spin. 

'Ključno je da te ruske prijetnje nitko na zapadu ne uzima neozbiljno i upravo zato što ih svi uzimaju vrlo ozbiljno i zato što su dali do znanja kako to može izgledati u scenarijima koji se proigravaju, to Putin nije napravio i neće napraviti. Svi dobro znaju da je takav scenarij besmislen', istaknuo je Tadić. 

'Što se tiče prijema u NATO, zemlja koja bude primljena nije članica, nego saveznica i ta zemlja ima puno veće obveze nego članica u nekoj drugoj organizaciji kao što je EU itd. Nijedna zemlja koja je u ratu i ima neriješene sporove koji se rješavaju silom ne može prije rješenja spora ući u NATO jer to bi značilo da se NATO uključuje u sukob i sa svojim trupama i na tlu i u zraku i na moru što bi sasvim sigurno dovelo do šireg sukoba', naveo je Letica.

Rusi su, kazao je, naučili lekciju iz prošlog ljeta i jeseni, oni su se ukopali i zasigurno da će Ukrajincima biti vrlo teško ostvariti maksimalne ciljeve poput osvajanja Krima. 

Za pokušaj vojnog puča u Rusiji rekao je da je pitanje treće strane, gdje mu se želi poručiti 'ne možeš to sam raditi'. 

'Međutim tu ima nekoliko problema. Rusija nema demokratske lidere, pada ekonomska i vojna moć Rusije, a Ukrajinci i zapad ne žele razgovarati s Putinom, moraju naći nekoga trećeg s kim će razgovarati. Rusija ima i povijesna iskustva s time u Crvenoj armiji', iznio je. 

Eventualni nuklearni sukob

A da bi se eventualno razaranje NE Zaporižje moglo okarakterizirati kao početak nuklearnog sukoba, Tadić tvrdi definitivno da - jer bi to bilo prvi put da se jedna NE koristi kao prljava bomba.

'Mi smo ipak u jednom sretnijem scenariju jer ona nije u punom pogonu. Ona ne radi punom snagom da bi se dogodila snažna eksplozija. S druge strane, ona nije jedan malo bolje betonirani hangar da ju je lako razoriti.

To je scenarij potpunog ludila i pitanje je kome može biti u interesu. S ukrajinske strane ne postoji želja jer nitko ne želi oslobođenu radioaktivnu zemlju. S druge strane, Putin ne lansira nuklearno oružje tako da će noću opaliti u ormarić pa u bijesu stisnuti crveni gumb. To je čitava procedura, četiri razine moraju dati pisanu zapovijed', rekao je Tadić.

Vaša reakcija na temu