Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OŠTRA RESSLEROVA REAKCIJA 'Srbijanske vlasti perfidno provode hibridnu verziju politike iz 1990-ih'

OŠTRA RESSLEROVA REAKCIJA 'Srbijanske vlasti perfidno provode hibridnu verziju politike iz 1990-ih'

Traži reakciju Europske komisije zbog Zakona o kulturnom nasleđu

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) zatražio je jasnu reakciju Europske komisije zbog 'novog pokušaja otimanja hrvatske kulturne baštine'.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je nedavno Zakon o kulturnom nasleđu, koji uključuje i članak 23. kojim se otvoreno svojata dubrovačka književnost te ističe njezina navodna dvojna - hrvatska i srpska - pripadnost. Sporni zakon je iniciralo srbijansko Ministarstvo kulture i informiranja na čijem je čelu Maja Gojković, jedna od utemeljiteljica Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsjednica Vlade Slobodana Miloševića.

Ressler je to ocijenio očitim posezanjem za hrvatskom kulturnom baštinom, o čemu je informirao povjerenika za proširenje Varhelya i povjerenicu za kulturu Gabriel. Zatražio je i da se zaštiti kulturna baština država članica i preispita ispunjava li Srbija sve obveze u pregovaračkom poglavlju 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno. 

'Srbijanske vlasti sada već standardno perfidno provode hibridnu verziju politike Srbije iz 1990-ih prema susjednim državama. Ako Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod takvih otrovnih refleksa, bit će sve udaljenija od Europske unije, ali i europske civilizacije', istaknuo je Ressler. 

Vaša reakcija na temu