Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ovo je popis svih kompanija koje su napustile Rusiju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Ovo je popis svih kompanija koje su napustile Rusiju

Izražavaju zabrinutost stanjem u Ukrajini

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, brojne kompanije odlučile su napustiti Rusiju.

Rusija pokušava zaustaviti egzodus stranih tvrtki, no zemlje diljem svijeta uvode nove sankcije, a niz kompanija već je obustavio svoje poslovanje u Rusiji. CNN je objavio popis svih kompanija koje su napustile Rusiju, prenosi N1.

Automobilska industrija

Ford - U utorak su objavili da obustavljaju sve svoje operacije u Rusiji jer su 'duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini'.

General Motors - Kompanija će zaustaviti izvoz u Rusiju 'do daljnjeg'.

Toyota - U četvrtak su objavili da prestaju proizvoditi automobile u Rusiji ili ih uvoziti u zemlju 'do daljnjega, zbog poremećaja u lancu opskrbe'.

Volkswagen - Kompanija također zaustavlja proizvodnju vozila u Rusiji te će obustaviti izvoz na rusko tržište.

Zrakoplovstvo

Boeing - Iz kompanije su naveli da obustavljaju održavanje i pružanje tehničke podrške za ruske zračne prijevoznike. Također su naveli da privremeno zatvaraju svoj ured u Moskvi.

Airbus - U srijedu su priopćili da povlače slične poteze kao i Boeing te da će obustaviti i isporuku rezervnih dijelova u Rusiju.

Velike tehnološke kompanije

Apple - Kompanija je objavila da su 'duboko zabrinuti' zbog ruske invazije te da prestaju prodavati svoje proizvode u Rusiji.

Facebook - Krovna tvrtka Meta objavila je da će blokirati pristup ruskim medijima RT-u i Sputnjiku u Europskoj uniji (EU).

Twitter - Najavili su da planove kojima žele smanjiti 'vidljivost sadržaja ruskih državnih medija'.

Netflix - Iz kompanije su priopćili da odbijaju emitirati ruske državne TV kanale u zemlji, 'zbog nastale situacije' u Ukrajini.

Spotify - Zatvoreni su uredi kompanije u Rusiji te su ograničene emisije 'u vlasništvu i pod rukovodstvom ruskih državnih medija'. Splatforme je uklonjen sadržak ruskih medija RT-a i Sputnjika u Europi i drugim regijama.

Roku - Trtka koja prodaje hardver koji korisnicima omogućuje streamanje sadržaja putem interneta, zabranila je RT u cijelom svijetu.

YouTube - I ova je platforma blokirala ruske državne medije u Ukrajini. Google i YouTube također su rekli da više neće dopustiti ruskim državnim medijima da prikazuju oglase ili prikupljaju financije za svoj sadržaj.

Airbnb’s - Suosnivač je u četvrtak objavio da kompanija obstavlja sve svoje operacije u Rusiji i Bjelorusiji.

Energetika

BP - U nedjelju su priopćili da planiraju napustiti svoj udio od 19,75 posto u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft.

Equinor - Kompanija će također napustiti sva zajednička ulaganja u Rusiji, objavljeno je u ponedjeljak. 'Jako smo zabrinuti i ptoreseni invazijom na Ukrajinu', objavili su.

Exxon - Ova tvrtka obećala je da će svoj posljednji preostali naftno-plinski projekt ostaviti u Rusiji i da neće ulagati u nove projekte u zemlji.

Shell - I ova kompanija napušta Rusiju, odustaje od zajedničkih ulaganja s Gazpromom.

TotalEnergies - U utorak su osudili ruske postupke i izjavili da više neće osiguravati kapital za nove projekte u zemlji.

Financijski sektor

Mastercard - Američka kartičarska kuća Mastercard objavila je da je više financijskih institucija blokirala pristup svojoj mreži plaćanja u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Visa - Kompanija je objavila da poduzima mjere kako bi uskladila poslovanje sa sankcijama Rusiji, najavivši da će poštivati i eventualne nove kaznene mjere.

Mediji

Disney - Kompanija obustavlja prikazivanje svojih filmova u Rusiji, navodeći kao razlog 'ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu'.

DirecTV - Prekinuli su veze s RT-om, proruskom televizijskom mrežom.

WarnerMedia - Obustavili su prikazivanje filma 'The Batmana' u Rusiji.

Maloprodaja

H&M – Privremeno su obustavili prodaju u Rusiji, navodeći kao razlog 'duboku zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini'.

Ikea - Kompanije je zatvorila trgovine i nabavu iz Rusije, ali i Bjelorusije, ruske saveznice. Ikea je imala 17 svojih trgovina u Rusiji, navodeći da ova poslovna odluka utječe izravno na oko 15.000 zaposlenika.

Dostava

Maersk i MSC Mediterranean Shipping Company – Objavili su da prekidaju rezervacije tereta s Rusijom. 'Duboko smo zabrinuti zbog eskalacije u Ukrajini', objavili su.

Vaša reakcija na temu