Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PANEUROPSKA KONFERENCIJA 'Ruska agresija na Ukrajinu mogla bi propasti kao i ona sovjetska na Afganistan'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PANEUROPSKA KONFERENCIJA 'Ruska agresija na Ukrajinu mogla bi propasti kao i ona sovjetska na Afganistan'

Sudjelovali su i hrvatski predstavnici

Na sjeveru Europe okupili su se ovoga vikenda u poljskom gradu Szczecinu i njemačkom Greifswaldu sudionici iz cijele Europe, od Sredozemlja i Atlantika do Baltika. Njemačkapaneuropska unija organizirala je međunarodni kongres u suradnji s Paneuropskom unijom Poljske. Ovogodišnji 49. Paneuropski dani odvijaju se pod geslom 'Pan-Europa - zajedno za prostor Baltika'.

Raspravljalo se Europi kao prostoru slobode, sigurnosti i prava od Baltičkoga do Sredozemnoga mora, o europskoj solidarnosti i integraciji, o ratu i miru u Ukrajini. Govorilo se o europskom jedinstvu i vrijednostima koje se godinama dokazuju u ovom dijelu Europe, gdje se susreću Poljska i Njemačka, čiji su dobri odnosi iznimno važni, posebno u današnjem povijesnom trenutku.

Na skupu su iz Hrvatske, koja je od ove godine širenjem šengenskoga prostora postala članica Europe bez granica, sudjelovali predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić i glavni tajnik Vanja Gavran.

Govoreći o europskom projektu mira, Barišić je obrazložio kako je osnivač Paneuropske unije grof Richard Coudenhove-Kalergi još prije 100 godina sanjao Europu kakvu danas gradimo.

'Od Baltičkog mora do Sredozemlja proteže se područje ujedinjene Europe, područje slobode, sigurnosti i pravde. Od Hrvatske na mediteranskom Jadranu i Španjolske na Mediteranu i Atlantiku do Poljske i baltičkih država, vijori se zastava Europske unije. Nadajmo se da će se ova zastava uskoro proširiti u Ukrajini i drugim zemljama koje su odabrale europske vrijednosti i zajednički život u demokratskoj slobodi, pravdi i miru. S krugom od dvanaest zlatnih zvijezda na plavoj pozadini, označava jedinstvo, solidarnost i sklad među narodima Europe', istaknuo je Barišić. 

Rusku invaziju na Ukrajinu usporedio je s invazijom Sovjetskoga Saveza na Afganistan 1979. 

'Tadašnja invazija nazvana je 'specijalnom vojnom intervencijom', slično kao današnja u Ukrajini. Invazija na Afganistan trajala je 10 godina i na kraju je propala, a sovjetsko se carstvo raspalo. Puno toga govori u prilog sličnoga ishoda velikoruske agresije na Ukrajinu. Vjerojatno ćemo ponovno svjedočiti padu jedne imperijalističke politike i propasti jednoga 'carstva', zaključio je Barišić.

Na ovogodišnjem skupu između ostalih govorili su predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire, predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, predsjednica Paneurope Poljske Ewa Maria Goliszek, zastupnici u Europskom parlamentu Michael GahlerNiclas Herbst, Milan Horáček, zastupnik u njemačkom Bundestagu Knut Abrahampredstavnica Paneurope Ukrajine Anastasia Hatsenko.

Bivši njemački veleposlanik u Poljskoj Knut Abraham govorio je o povijesti složenih njemačko-poljskih odnosa koji nisu ništa manje kompleksni od odnosa između Francuske i Njemačke.

Pohvalio je potporu Poljske pravednoj borbi Ukrajine za slobodu i europske vrijednosti te se zauzeo se za bolje upoznavanje i višejezičnost u Europi.

Predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire istaknuo je značenje jačanja europske solidarnosti s Ukrajinom i potrebu za otporom zagovornicima revanšističkoga staljinizma. Osmjelili su se jer su bili uvjereni u slabost i popustljivost europske politike. Založio se za jačanje europske obrambene moći za osiguranje slobodne i neovisne Europe.

Predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt podsjetio je kako je u programskoj knjizi Pan-Europa već prije 100 godina Richard Coudenhove-Kalergi opisao imperijalističke težnje Rusije koje danas provodi Putin. Europu treba prihvatiti u njezinoj raznovrsnosti. Pozvao se na Havelovu formulu o domovini domovina kako bi izrazio potrebu povezivanja suradnje na malim prostorima s prostorom Europe u cjelini na načelu supsidijarnosti.

Vaša reakcija na temu