Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLENKOVIĆ: Hrvatska čvrsto i kontinuirano podržavala prijavu BiH iz 2012. godine za status kandidatkinje za EU članstvo

PLENKOVIĆ: Hrvatska čvrsto i kontinuirano podržavala prijavu BiH iz 2012. godine za status kandidatkinje za EU članstvo

Izrazio je želju da Europsko vijeće odobri status kandidatkinja Ukrajini, kao i Moldovi i Gruziji

Tijekom rasprave 'Ovo je Europa' s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, zastupnici u Europskom parlamentu su izrazili potporu hrvatskom prihvaćanju eura te ulasku u Schengen.

Premijer Plenković je tijekom svog obraćanja rekao kako je Hrvatska izborila neovisnost prije samo 30 godina te je vrlo brzo odlučila svoju budućnost vezati uz Europsku uniju u koju je konačno i ušla 2013. godine. Istaknuo je da se nacionalni strateški ciljevi mogu najbolje ostvariti udruživanjem i dijeljenjem suvereniteta s principom solidarnosti u EU-u.

Plenković je kazao kako se današnji izazovi - rat u Ukrajini, porast cijene energenata, sigurnost prehrambenih lanaca - moraju rješavati s istom odlučnošću i kreativnošću koju je Unija pokazala suočena s pandemijom bolesti COVID-19.

Ustvrdio je kako je ruska agresija na Ukrajinu bila planirana u trenutku uočene slabosti Zapada te je imala razorne posljedice po Ukrajinu. Izrazio je želju da Europsko vijeće odobri status kandidatkinja Ukrajini, kao i Moldovi i Gruziji, uz određene uvjete. Rekao je kako je Hrvatska čvrsto i kontinuirano podržavala prijavu Bosne i Hercegovine iz 2012. godine za status kandidatkinje za EU članstvo.

Plenković je pozdravio zaključke Konferencije o budućnosti Europe posebno izdvojivši ideje o podijeljenim ovlastima u zdravstvu. Oprezniji je bio međutim po pitanju uvođenja većinskog glasanja u području vanjske politike.

Pogledajte obraćanje premijera Plenkovića ovdje.

U reakcijama na obraćanje premijera Plenkovića, zastupnici su izrazili potporu članstvu Hrvatske u eurozoni kao i ulasku u Schengen. Istodobno, pozvali su na učinkovitiju raspodjelu EU sredstava u Hrvatskoj, više rada u borbi protiv korupcije te su zatražili primjenu visoke razine standarda ljudskih prava na hrvatskim vanjskim granicama. 

Ovo je četvrta u nizu rasprava pod nazivom 'Ovo je Europa'. U ožujku se zastupnicima obratila estonska premijerka Kaja Kallas, u svibnju talijanski premijer Mario Draghi, a početkom lipnja irski premijer Micheál Martin.

Vaša reakcija na temu