Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PODRŽAN PRIJEDLOG Stroža pravila o pesticidima štetnima za pčele

PODRŽAN PRIJEDLOG Stroža pravila o pesticidima štetnima za pčele

Uredba bi se trebala donijeti početkom 2023.

Države članice Europske unije danas su podržale prijedlog Europske komisije da se smanje maksimalne razine ostataka (MRO) dvaju neonikotinoidinih pesticida koji imaju štetan učinak na pčele. 

Procjene EFSA-e pokazuju da klotianidin i tiametoksam predstavljaju visok rizik za oprašivače. Zbog toga je njihova uporaba na otvorenom u EU-u 2018. zabranjena, a odobrenja u EU-u u potpunosti su istekla 2019. Novim će se pravilima postojeće maksimalne razine ostataka u hrani i hrani za životinje smanjiti na najnižu razinu koja se najnovijom tehnologijom može mjeriti u hrani i hrani za životinje. Nakon što ih Komisija donese (početkom 2023.) i nakon dovoljno vremena da se subjekti u poslovanju s hranom prilagode novim pravilima, ti će se MRO-ovi primjenjivati na hranu proizvedenu u EU-u i uvezenu iz trećih zemalja.

Uredbom će se u praksi primijeniti ciljevi Komisije najavljeni u zelenom planu i strategiji 'od polja do stola', da se 'pri procjeni zahtjeva za uvozne tolerance za pesticide koji više nisu odobreni u EU-u uzmu u obzir okolišni aspekti, uz poštovanje standarda i obveza WTO-a'. Nakon savjetovanja s članicama Svjetske trgovinske organizacije prijedlog Komisije podnesen je Stalnom odboru za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, koji je dobio potporu kvalificirane većine država članica. 

Uredba će se podnijeti Vijeću i Parlamentu koji imaju rok od dva mjeseca da reagiraju. Ako obje institucije ne ulože prigovor, Uredba će biti donesena početkom 2023.

Vaša reakcija na temu