Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (Youtube) POLJSKA DIGLA RAZINU VOJNE PRIPRAVNOSTI Na mjesto eksplozije stigli stručnjaci, pokušat će utvrditi više o oružju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POLJSKA DIGLA RAZINU VOJNE PRIPRAVNOSTI Na mjesto eksplozije stigli stručnjaci, pokušat će utvrditi više o oružju

Vlada razmatra aktivaciju članka 4

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller upravo je održao konferenciju za novinare u glavnom gradu Varšavi, gdje je rekao da vlada podiže razinu pripravnosti vojske kao odgovor na eksploziju u blizini granice s Ukrajinom, piše Index.

Vlada razmatra aktivaciju članka 4

Obraćajući se kamerama, Muller je potvrdio da su ranije danas dvije osobe ubijene. Rekao je novinarima da vlada razmatra hoće li pokrenuti članak 4, što bi značilo da će se održati sastanak članica NATO-a nakon što su njihovi 'teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost' ugroženi. Muller u izjavi nije potvrdio uzrok eksplozije kao ni čije su rakete.

Prema službenim dokumentima NATO-a, članak 4. znači da će se 'strane međusobno konzultirati' ako se odluči da su njihov 'teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost' ugroženi. Jasno, čini se da to uključuje daleko manji rizik od značajne eskalacije i širenja sukoba, a što je nešto čega se svi boje nakon ovakvog događaja.

Na mjesto eksplozije stigli poljski vojni stručnjaci

Poljski vojni stručnjaci stigli su na mjesto eksplozije blizu ukrajinsko-poljske granice. Kako su na mjestu događaja ostaci, odnosno krhotine rakete, stručnjaci će pokušati utvrditi o kojoj vrsti oružja je riječ i kome pripada.

Vaša reakcija na temu