Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POMOĆ UKRAJINI Europska komisija isplatila 500 milijuna eura, sutra će isplatiti još toliko
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POMOĆ UKRAJINI Europska komisija isplatila 500 milijuna eura, sutra će isplatiti još toliko

'EU će pružati svu potrebnu političku, financijsku, vojnu i humanitarnu potporu'

Europska komisija danas je u ime Europske unije isplatila 500 milijuna eura makrofinancijske pomoći Ukrajini. Radi se o prvoj polovici iznosa koji ukupno iznosi milijardu eura, dok će drugi obrok - dodatnih 500 milijuna eura - biti isplaćen sutra, 2. kolovoza. 

Odluku o ovoj novoj izvanrednoj makrofinancijskoj pomoći Europski parlament i Vijeće donijeli su u srpnju 2022., a njome se podupire makroekonomska stabilnost i opća otpornost Ukrajine u kontekstu ruske vojne agresije i iz nje proizašlih gospodarskih izazova.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: 'Ova isplata u iznosu od milijarde eura prvi je dio našeg paketa makrofinancijske pomoći vrijednog devet milijardi eura kako bi se Ukrajini pomoglo da ispuni svoje hitne financijske potrebe uzrokovane brutalnim ruskim ratom. Istodobno blisko surađujemo s državama članicama EU-a i našim međunarodnim partnerima na sljedećim koracima ka dugoročnoj obnovi Ukrajine. EU će pružati svu potrebnu političku, financijsku, vojnu i humanitarnu potporu kako bi se Ukrajini i njezinu narodu pomoglo u suočavanju s kontinuiranom nezakonitom ruskom agresijom, onoliko dugo koliko to bude potrebno.' 

Ova isplata dopuna je potpori koja je već pružena Ukrajini, uključujući zajam makrofinancijske pomoći za hitne slučajeve u iznosu od 1,2 milijarde eura isplaćen u prvoj polovini godine. Ukupna makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini od početka rata iznosi 2,2 milijarde eura.

Vaša reakcija na temu