Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POMOĆ UKRAJINI Europska komisija isplatila dodatnu milijardu i pol eura
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POMOĆ UKRAJINI Europska komisija isplatila dodatnu milijardu i pol eura

Za nastavak isplaćivanja plaća i mirovina te pružanja osnovnih javnih usluga kao što su bolnice i škole

Europska komisija danas je isplatila 1,5 milijardi eura u okviru paketa makrofinancijske pomoći + za Ukrajinu, u vrijednosti do 18 milijardi eura. 

Taj će instrument, istaknuli su njeni predstavnici, pridonijeti nastojanju EU-a da uz stabilnu, predvidljivu i znatnu financijsku potporu pomogne Ukrajini da pokrije svoje neposredne potrebe za financiranjem 2023. Uz današnju isplatu, ove je godine primila ukupno 13,5 milijardi eura u okviru makrofinancijske pomoći +.

'Ta će potpora pomoći Ukrajini da nastavi isplaćivati plaće i mirovine te da nastavi pružati osnovne javne usluge, kao što su bolnice, škole i stanovanje za raseljene osobe. Ukrajini će se ujedno omogućiti da osigura makroekonomsku stabilnost i obnovi kritičnu infrastrukturu uništenu u ruskoj agresiji kao što su energetska infrastruktura, vodni sustavi, prometne mreže, ceste i mostovi', naveli su iz Europske komisije. 

Današnje plaćanje uslijedilo je nakon što je Komisija 25. srpnja utvrdila da Ukrajina i dalje ostvaruje zadovoljavajući napredak u provedbi dogovorenih uvjeta politike i ispunjava zahtjeve za izvješćivanje, kojima se nastoji osigurati transparentno i učinkovito korištenje sredstava. Ukrajina je posebno ostvarila važan napredak u jačanju financijske stabilnosti, jačanju vladavine prava, poboljšanju svojeg plinskog sustava, poticanju energetske učinkovitosti i promicanju bolje poslovne klime.

'Ove smo godine platili 13,5 milijardi eura kako bismo Ukrajini pomogli da nastavi s radom bolnica, škola i drugih službi. Svaki mjesec kontinuirano podupiremo Ukrajinu i u isplati plaća i mirovina. Ta brza i fleksibilna pomoć prilagođena je potrebama zemlje te se njome promiču korjenite reforme ondje. Naša predanost pružanju potpore nepokolebljiva je i nastavit ćemo odigrati svoju ulogu u ponovnoj izgradnji moderne i prosperitetne zemlje', izjavila je predsjednica Ursula von der Leyen

Od početka rata potpora Ukrajini i Ukrajincima ukupno iznosi oko 81 milijardu eura. To uključuje financijsku, humanitarnu, hitnu proračunsku i vojnu potporu EU-a, država članica i europskih financijskih institucija Ukrajini, kao i sredstva stavljena na raspolaganje kako bi se državama članicama pomoglo da zadovolje potrebe Ukrajinaca koji bježe od rata.

Komisija je 20. lipnja predložila uspostavu namjenskog instrumenta za pružanje usklađene, predvidljive i fleksibilne potpore Ukrajini za razdoblje 2024. 2027. u ukupnom iznosu do 50 milijardi EUR.

Vaša reakcija na temu