Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Posjet državne tajnice za Europu Metelko - Zgombić Kijevu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Posjet državne tajnice za Europu Metelko - Zgombić Kijevu

Specifičan položaj i razne uloge žena u ratu

Državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko - Zgombić, posjetila je Kijev zajedno s dužnosnicama sedam europskih zemalja, kako bi zajednički iskazale potporu i solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Skupina ministrica i državnih tajnica zaduženih za europske poslove iz Austrije, Hrvatske, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Njemačke i Rumunjske, te potpredsjednica Europskog parlamenta, organizirale su posjet Ukrajini želeći, između ostalog, staviti fokus na specifičan položaj i razne uloge žena u ratu, kao i u poslijeratnoj obnovi.

Domaćin posjeta bila je zamjenica premijera Ukrajine za europske i euroatlantske integracije, Olga Stefanišina. Tijekom posjeta Kijevu održani su sastanci s predsjednikom Vrhovne rade, Ruslanom Stefančukom, njegovom zamjenicom Olenom Kondratiuk i zastupnicama u Vrhovnoj radi, te s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.


Potvrđena je spremnost EU za nastavak pomoći Ukrajini u svim područjima te je osuđena ruska agresija. Izražena je potpora europskoj perspektivi Ukrajine te dugoročnoj obnovi zemlje. Naglašena je, također, potpora ženama Ukrajine, koje su pokazale impresivnu snagu, hrabrost, solidarnost i otpornost u teškim ratnim uvjetima, uključujući angažman u oružanim snagama.

'U Hrvatskoj imamo posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina. Divimo se otporu Ukrajine, u ovom ratu koji je borba za ukrajinsku suverenost, teritorijalnu cjelovitost i pravo na samoodređenje, ali i borba za demokraciju i slobodu - vrijednosti koje dijelimo', poručila je državna tajnica. 'Hrvatska podupire europske težnje Ukrajine te je spremna podijeliti svoje iskustvo i znanja u predpristupnom procesu. Hrvatska ostaje ustrajna u potpori Ukrajini - diplomatski i politički, financijski, vojno, humanitarno, tehnički i na druge načine, uključujući kroz skrb o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Prepoznajući ogromne potrebe Ukrajine u području protuminskog djelovanja, koje je preduvjet za poslijeratnu obnovu i razvitak, spremni smo na dugoročnu suradnju u tom području', naglasila je.


Susret s humanitarnim organizacijama u Kijevu i posjet centru za distribuciju humanitarne pomoći, te Centru za pomoć preživjelima, bio je svjedočanstvo žrtava i uništavanja koje trpi Ukrajina, kao i teških uvjeta u kojima žive građani Kijeva i širom Ukrajine zbog bezobzirnih i ciljanih ruskih napada na civilnu infrastrukturu i civile. Državna tajnica izrazila je sućut za stradanja toga dana u Kijevu i Zaporižji zbog ruskih raketiranja, kao i za sve gubitke i nevine žrtve Ukrajini. Sa zamjenicom ministra unutarnjih poslova Meri Akopjan obiđeno je jedno od tri mjesta pogođena ruskim raketama. Održan je i susret sa studentima Sveučilišta 'Taras Ševčenko', a državna tajnica posjetila je i profesore hrvatskog jezika Hrvatskog centra za jezik i kulturu, u okviru kojeg se već 31 godinu podučava hrvatski jezik na Sveučilištu. U spomen žrtvama Holodomora zapaljena je svijeća ispred spomenika Holodomora u Kijevu.

Vaša reakcija na temu