Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Postignut dogovor o europskom Aktu o čipovima: 'Moramo tehnološki parirati ključnim globalnim akterima'

Postignut dogovor o europskom Aktu o čipovima: 'Moramo tehnološki parirati ključnim globalnim akterima'

Zastupnik Ressler za njega je u pregovorima osigurao 3,3 milijardi eura

Danas je u Strasbourgu postignut konačan dogovor o europskom Aktu o čipovima. Njime se nastoji prevladati nestašica čipova i doprinijeti europskoj strateškoj autonomiji. 

Ključna tema završnog dana višemjesečnih pregovora bila je proračunska arhitektura Akta koja treba osnažiti ovu industriju s porukom da je Europa relevantan globalan igrač. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP), kao glavni izvjestitelj Odbora za proračun, u pregovorima je osigurao 3,3 milijardi eura za Akt koji Europu čini tehnološki konkurentnijom Kini i SAD-u, usprkos nastojanjima Vijeća da se proračun značajno smanji.

'Digitalno doba geopolitički je nemilosrdno - države, savezi i kontinenti natječu se za ravnopravnu poziciju u svijetu sutrašnjice. Zadovoljan sam rezultatom pregovora oko proračuna za Akt kao i njegovim ostalim segmentima kojima ćemo osigurati buduću opskrbu čipova i podržati inovacije ovog sektora u Europi. Potrebni su nam svi raspoloživi resursi kako bismo osigurali vlastitu ekonomsku i tehnološku konkurentnost u eri u kojoj živimo i djelujemo. Moramo biti što snažniji i što spremniji tehnološki parirati ključnim globalnim akterima', izjavio je Ressler.

Dogovor o Aktu o čipovima postignut je uoči posjeta IMEC-a Zagrebu 24. travnja. Kao vodeći europski institut koji se bavi istraživanjem i razvojem čipova, na kojem rade i hrvatski znanstvenici, posjetit će Fakultet elektrotehnike i računarstva radi suradnje vezane uz proširenje pristupa dizajniranju čipova i procesuiranju kao i edukaciji talenata u ovom području. Posjet dolazi nakon što su zastupnik Ressler te saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić s predstavnicima vodećih hrvatskih znanstvenih institucija prošloga mjeseca posjetili IMEC u Leuvenu.

'Akt o čipovima stvara brojne prilike za hrvatsku znanost, hrvatske inovacije i hrvatsko poduzetništvo. Zato je nužno da su ključni domaći akteri uključeni u ove važne europske rasprave, politike i promjene', istaknuo je Ressler.

Uz zastupnika Resslera, u trijalogu su sudjelovali i rumunjski eurozastupnik Dan Nica kao glavni izvjestitelj Parlamenta za neproračunska pitanja, švedski veleposlanik Torbjörn Haak i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Vaša reakcija na temu