Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Facebook POTPISAN ZAKON Ukrajina odsad slavi Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POTPISAN ZAKON Ukrajina odsad slavi Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja

'Nastavlja se snažan preporod ukrajinske nacije'

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, kako je bilo dosad, sukladno zakonu koji je u petak potpisao predsjednik Volodimir Zelenski.

'Ukrajinski je narod dugo bio podložan ruskoj ideologiji u gotovo svim životnim segmentima pa se Božić slavio po julijanskom kalendaru, 7. siječnja', stoji u obrazloženju teksta koji su zastupnici izglasali sredinom srpnja.

U tekstu piše i da se 'nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije. Stalna borba za vlastiti identitet pridonosi svijesti i želji svakog Ukrajinca da svoj život živi u skladu s tradicijom i vlastitim blagdanima'.

Premještanje Božića posljednji je u nizu poteza koje je Ukrajina poduzela posljednjih godina kako bi se distancirala od Moskve, uključujući preimenovanje ulica i gradova koji prizivaju sovjetsko doba.

Zakon odražava jaz koji već godinama postupno raste između crkava u Kijevu i Moskvi, a dodatno ga je pojačala ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022.

Premda je nekoliko stoljeća bila pod vjerskim okriljem Rusije, ukrajinska Pravoslavna crkva je 2019. proglašena autokefalnom i neovisnom o Moskovskom patrijarhatu.

U svibnju 2022. je i ukrajinska crkva, koja je ostala vjerna Moskvi, proglasila svoju neovisnost, reagiravši tako na javnu potporu ratu ruskoga patrijarha Kirila.

Nekolicina pravoslavnih crkava u svijetu, među kojima su i ruska i srpska, koriste julijanski, a ne gregorijanski kalendar za vjerska slavlja, piše Index.

Vaša reakcija na temu