Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash POTVRDILO MINISTARSTVO Zarobljen Hrvat u Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POTVRDILO MINISTARSTVO Zarobljen Hrvat u Ukrajini

'Želim preživjeti, neću više uzeti oružje u ruke'

Ruska televizija RT objavila je snimku hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Bio je pripadnik brigade koja se nalazila u okupiranom gradu Mariupolju. Njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

- MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije - kažu iz ministarstva.

Na snimci koju je objavio RT zarobljeni Hrvat V.P. kaže da je zarobljen tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada s nekolicinom drugih boraca.

- Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt - rekao je, prenosi Index.

Plan je propao kada je skupina naletjela na ruski topničku jedinicu i predala joj se.

'Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva'

Kazao je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je, kako je rekao, linija fronte u Donbasu bila 'stacionarna.'

- Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine - istaknuo je. 

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Inzistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

- Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe - naveo je.

'Bili smo odvojeni od Azova'

Rekao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja uz njegovu brigadu, kazao je kako su imali slabu komunikaciju i potpuno odvojeno zapovjedništvo.

- Oni sudjeluju u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga.

Čuo sam i da su oni fašisti i nacisti. Čuo sam i o strašnim stvarima koje su radili građanima. Čuo sam da ima mnogo kriminalaca, ovisnika. Sam nisam ničemu svjedočio, ali sam vidio snimke strašnih stvari koje oni rade. Ogromne strahote - izjavio je.

'Želim preživjeti, neću više uzeti oružje u ruke'

Inzistirao je da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke i da bi se vjerojatno pridružio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom križu ako bude oslobođen. Stjecanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci, tvrdi, bila je pogrešna odluka.

- Vjerujem da sam trebao tražiti druge načine za stjecanje ukrajinskog državljanstva, a ne služenje u oružanim snagama. Želim preživjeti, želim živjeti. Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke. Želio bih se ponovno pridružiti ženi koju sam upoznao ovdje u Ukrajini i, možda, razgovarati više o istini, onom što se ovdje dogodilo, kako su se prema meni ponašali ljudi koji su me zarobili - poručio je.

Naveo je da ga dobro tretiraju te da mu je u zarobljeništvu pružena sva potrebna medicinska pomoć.

Međutim, njegova sudbina ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, piše RT. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenike očekuje teška kazna, možda čak i smrtna.

- Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvijek govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga - izjavio je.

Vaša reakcija na temu