Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com POŽARI POHARALI EUROPU Na Siciliji oko 250 intervencija u samo jednom danu

POŽARI POHARALI EUROPU Na Siciliji oko 250 intervencija u samo jednom danu

Broj smrtno stradalih u požarima u Turskoj porastao je na šest, među njima su i dva vatrogasca

U Italiji od jučer traje borba s požarima koji su buknuli na Siciliji.

Iznad grada Catanije nadvio se gusti dim. Brojni domovi su evakuirani i letovi privremeno obustavljeni. U samo jednom danu vatrogasci su imali oko 250 intervencija. Gašenje otežavaju vjetar i visoke temperature koje se penju i iznad 40 stupnjeva, javlja Dnevnik.hr.

Poharano je lokalno ljetovalište La Capannina. Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke.

Uz temperature koje su dosegnule i 40 Celzijevih stupnjeva, vrući vjetar je pospješio širenje požara po cijelom otoku. Lokalni mediji javljaju o velikim požarima i u pokrajini Palermu.

Početkom tjedna požari su zahvatili različite dijelove južne Europe, uključujući Španjolsku i južne regije Turske te su poharali talijanski otok Sardiniju.

Da bi ukrotila požare na Sardiniji, Italija je bila primorana zatražiti pomoć Europske unije, koja je u ponedjeljak ondje poslala četiri kanadera. Iz opožarenog područja evakuirano je više od 350 ljudi.

Gotovo stotinu požara buknulo je ovaj tjedan u dijelovima južne i zapadne Turske, u kojoj su širenje vatre pospješili vrućina i jak vjetar. Broj smrtno stradalih u požarima u Turskoj u subotu je porastao na šest, a dva vatrogasca izgubila su život nastojeći staviti pod kontrolu požar u Manavgatu, objavio je turski CNN.

Na satelitskim je snimcima vidljiv dim požara u Antaliji i Mersinu koji se proširio sve do Cipra, udaljenog oko 150 kilometara. U vrućim ljetnim mjesecima požari su uobičajeni na jugu Turske, no lokalne vlasti kažu da su zadnji požari zahvatili puno veće područje nego ikada dosad.

S obzirom na smrtonosne toplinske valove, poplave i šumske požare koji su česti u cijelom svijetu, sve je više poziva međunarodne zajednice da se poduzmu hitne mjere koje će pridonijeti smanjenju emisije ugljičnog dioksida, zbog čega nam se planet zagrijava.

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli rekao je da je u posljednja četiri dana u zemlji izbilo ukupno 98 požara, od kojih je 88 pod kontrolom.

Požari i dalje haraju južnim obalnim pokrajinama Adanom, Osmanijom, Antalijom, Mersinom i zapadnom obalnom pokrajinom Muglom, popularnim ljetovalištem domaćih i stranih turista u kojoj su ovaj tjedan neki hoteli evakuirani.

Vaša reakcija na temu