Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POŽELJNI S DOSJEIMA, DUGOVIMA I BEZ PUTOVNICE Kako Rusi regrutiraju plaćenike za rat u Ukrajini?
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

POŽELJNI S DOSJEIMA, DUGOVIMA I BEZ PUTOVNICE Kako Rusi regrutiraju plaćenike za rat u Ukrajini?

'Piknik u Ukrajini' na kojem se degustira 'salo'

U Rusiji se koriste društvene mreže za regrutiranje nove brigade plaćenika koji će se boriti u Ukrajini zajedno s vojskom, doznaje BBC.

BBC je razgovarao s jednim plaćenikom koji je objasnio kako se provodi regrutacija u Rusiji. Rekao je da su brojni veterani Wagnerove organizacije kontaktirani putem aplikacije Telegram nekoliko tjedana prije početka rata, prenosi N1.

Pozvani su na 'piknik u Ukrajini', uz pozivanje na degustaciju 'sala', svinjske masti koja se tradicionalno jede u Ukrajini.

U poruci se apeliralo da se prijave osobe s 'kaznenim dosjeima, dugovima ili nemaju putovnicu'.

Grupa Wagner jedna je od najtajnovitijih organizacija u Rusiji. Službeno ne postoji - služenje kao plaćenik protivno je ruskom i međunarodnom pravu. No, vjeruje se da je do 10.000 operativaca sklopilo barem jedan ugovor s tom grupom u posljednjih sedam godina.

Plaćenik je izjavio da se unovačene osobe smještaju u jedinice koje su pod zapovjedništvom Glavne obavještajne uprave Rusije, odnosno ruske vojne obavještajne jedinice Ministarstva obrane.

Naglasio je da se promijenila politika zapošljavanja te da je manje ograničenja: 'Oni regrutiraju svakoga'. Nezadovoljan je, kako je opisao, nižom profesionalnošću novih boraca.

Rekao je da se nove jedinice više ne nazivaju Wagner nego se koriste novi nazivi – poput The Hawks.

Candace Rondeaux, profesorica ruskih, euroazijskih i istočnoeuropskih studija na Državnom sveučilištu Arizona smatra da se tako žele distancirati od grupe Wagner, čiji je 'ugled ukaljan'. Grupa Wagner suočila se optužbama a kršenje ljudskih prava i ratne zločine u svojim operacijama u Siriji i Libiji.

Osim privatnih grupa za razmjenu poruka, u Rusiji je također postojala javna kampanja za novačenje plaćenika. Onima koji su rođeni izvan Rusije onemogućeno je da priključe zbog sumnje u odanost.

U petak je ministar obrane Sergej Šojgu je da je 16 tisuća dobrovoljaca s Bliskog istoka spremno boriti se u redovima proruskih pobunjenika u Donbasu na istoku Ukrajine.

Plaćenik koji je razgovarao s BBC-jem rekao je da su u prvim danima invazije na Ukrajinu bili poslani u Harkiv gdje su uspješno odradili misiju, ne otkrivajući o čemu se točno radi.

'Potom smo plaćeni 2.100 dolara i onda smo se vratili kući, u Rusiju', rekao je.

Wagnerova skupina prvi je put identificirana 2014. godine, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu u istočnoj Ukrajini.

Jason Blazakis, viši znanstveni novak u Soufan Centru, američkom istraživačkom centru za sigurnost, navodi da je korištenje plaćenika 'znak očaja'. Moskva je uvijek poricala bilo kakve veze s plaćeničkim skupinama.

Vaša reakcija na temu