Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PREKID RATA? Rusija objavila tri uvjeta Ukrajini
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PREKID RATA? Rusija objavila tri uvjeta Ukrajini

Razlikuju se od onih prije tjedan dana

Rusija je poručila Ukrajini da je 'odmah spremna zaustaviti vojne operacije ako Kijev ispuni tri uvjeta', rekao je glasnogovornik Kremlja.

Dmitrij Peskov je kazao da Moskva traži da Ukrajina prekine vojnu akciju, promijeni svoj ustav kako bi osigurala neutralnost (jamstvo da Ukrajina neće postati članica bilo kojeg bloka - EU-a ili NATO-a), prizna Krim kao ruski teritorij i prizna separatističke republike Donjeck i Lugansk kao neovisne države.

Peskov je za Reuters u telefonskom intervjuu rekao da je Ukrajina svjesna uvjeta. 

- I rečeno im je da se sve to može zaustaviti u trenutku - kazao je. 

S ukrajinske strane zasad nema reakcije, piše Index.

Promjene u uvjetima

Glasnogovornik Kremlja inzistirao je na tome da Rusija ne želi postavljati nikakve daljnje teritorijalne pretenzije na Ukrajinu i rekao da 'nije istina' da traži predaju Kijeva.

- Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završit ćemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Trebali bi prekinuti svoju vojnu akciju i tada nitko neće pucati - poručio je.

Novi uvjeti Moskve razlikuju se od onih prije tjedan dana. Tada su Putinovi uvjeti bili garantiranje neutralnog statusa Ukrajine, priznanje ruske suverenosti na Krimu, ali i demilitarizacija i denacifikacija.

Vaša reakcija na temu