Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRIHVAĆENA REZOLUCIJA Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PRIHVAĆENA REZOLUCIJA Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma

Traže dodatno izoliranje te države i dovršetak devetog paketa EU sankcija

Nakon zločina koji je protiv ukrajinskih civila počinio režim Vladimira Putina, zastupnici u Europskom parlamentu Rusiju su proglasili državom pokroviteljicom terorizma.

Parlament je u srijedu prihvatio rezoluciju o najnovijem razvoju događaju u okrutnom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine. Zastupnici su istaknuli kako namjerni napadi i zločini ruskih snaga i njihovih posrednika protiv civila u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture te druga ozbiljna kršenja međunarodnog i humanitarnog prava predstavljaju čin terorizma i ratne zločine. U tom kontekstu, Rusiju smatraju državom pokroviteljicom terorizma i državom 'koja se koristi sredstvima terorizma'.

Potrebna je uspostava EU pravnog okvira

Budući da EU trenutačno ne može službeno države proglasiti pokroviteljicama terorizma, Parlament poziva na donošenje odgovarajućeg pravnog okvira. Predlaže i da Vijeće zatim razmotri dodavanje Rusije na takav EU-ov popis država pokroviteljica terorizma. To bi posljedično pokrenulo snažne mjere ograničenja protiv Moskve te bi imalo izrazite restriktivne posljedice po odnose EU-a s Rusijom.

U međuvremenu, zastupnici pozivaju Vijeće da uvrsti rusku skupinu Wagner te 141. posebnu motoriziranu postrojbu poznatu pod nazivom 'Kadroviti', kao i ostale oružane skupine, paravojne jedinice i posrednike koje financira Rusija na EU-ov popis terorista.

Dodatno izoliranje Rusije i dovršetak devetog paketa EU sankcija

Parlament traži da Europska unija dodatno izolira Rusiju na međunarodnom planu, što se odnosi i na njezino članstvo u međunarodnim organizacijama i tijelima poput Vijeća sigurnosti Ujedinih naroda. Zastupnici također pozivaju na smanjenje diplomatskih odnosa s Rusijom te da se EU kontakti s njezinim službenim predstavnicima svedu na najmanju moguću mjeru. Ističu kako države članice EU-a trebaju zatvoriti i zabraniti institucije povezane s ruskom državom koje diljem svijeta promiču propagandu službene Moskve.

Rezolucija poziva EU države članice u Vijeću da uzmu u obzir eskalaciju terorističkih djela Rusije protiv ukrajinskih civila i brzo dovrše rad na devetom paketu sankcija protiv Moskve. Zastupnici također traže od EU članica da aktivno sprečavaju, istražuju i kazneno gone svako zaobilaženje trenutačnih sankcija te da s Komisijom razmotre moguće mjere protiv zemalja koje nastoje pomoći Rusiji da izbjegne nametnute restriktivne mjere.

Rezolucija je prihvaćena s 494 glasa za, 58 protiv i 44 suzdržana.

Vaša reakcija na temu