Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash PRIJATELJ PUTINU Poglavar ruske crkve podržava rat
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PRIJATELJ PUTINU Poglavar ruske crkve podržava rat

'U pravoslavnim crkvama je jasno tko je prvi'

Nazvao ga je božjim čudom, a sada podržava njegov rat. Poglavar ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril sukob u Ukrajini ne vidi kao agresiju i napad nego kao oslobađanje Rusije

Prijateljstvo Putina i Kirila nije neobično. 

'Protivnici Kremlja su sile zla, sukob u Ukrajini ima metafizičko značenje, a Zapad provodi genocid protiv zemalja koje nemaju gay pride', tako tijekom liturgije u Moskvi govori poglavar ruske pravoslavne Crkve - patrijarh Kiril.

'U pravoslavnim crkvama je jasno tko je prvi. A prvi je uvijek bio car, odnosno to je predsjednik u nekim drugim slučajevima. U principu odnos Kirila i Putina nije neobičan', objašnjava za RTL povjesničar Tvrtko Jakovina.

Za rusku pravoslavnu crkvu Kijev je sveti grad pravoslavlja. Zlo koje vidi cijeli svijet, Kiril ne vidi.

'Kiril ovo vidi kao oslobađanje Ukrajine, ne kao agresiju, ne kao napad. Iz njegove vizije svijeta ovo je nešto što Putin čini dobro jer on vraća Ukrajini onaj stari sjaj i vraća joj slobodu', smatra doktor pastoralne teologije na Sveučilištu u Grazu Dalibor Milas

Kako bi se sukob bolje shvatio, teolog Dalibor Milas objašnjava kako u Ukrajini postoje dvije najvažnije pravoslavne crkve: nezavisna koju predvodi mitropolit Epifanije i ruska autonomna pravoslavna crkva pod Kirilom. Nastao je razdor. Crkva na čijem čelu je Kiril poziva na okončanje rata, ne i on sam.

'Putin je u pripremi invazije na Ukrajinu odlučio iskoristiti sinergiju onog starog mita o ispravnosti i svetost ruskog pravoslavnog carstva uz ovu tragičnu podršku ruske pravoslavne crkve na čelu s Kirilom. Kiril samo zapravo drži stranu svom vladaru', tvrdi Milas. 

'Vladara kojeg je jednom prilikom nazvao božjim čudom. Odnosu Kirila i Putina ne moramo se čuditi. U pravoslavlju takav odnos vladara i crkve prisutan je više od tisuću godina, a takvih odnosa ima i u našem susjedstvu. Sve skandali koji su bili u pravoslavnoj crkvi od Kačavende prije 10-tak godina sve je to Vučić uspio riješiti ili je država uspjela riješiti i ja bih rekao utišati crkvu kada je to bilo potrebno', govori Jakovina. 

I dok Kiril rat podržava, papa Franjo, koji je prije šest godina postao prvi papa koji se susreo s čelnikom Ruske pravoslavne crkve od Velikog raskola u 11. stoljeću, redovito poziva na mir.

'Ne postoje opravdani razlozi za barbarsko ubijanje djece i nevinih civila. Postoje samo opravdani razlozi da se zaustavi neprihvatljiva oružana agresija prije nego što se gradove pretvori u groblja', govorio je poglavar Katoličke Crkve.

Nije papa Franjo jedini koji tako misli. Isto misle i 300 ruskih svećenika koji su osudili rat. Kiril je naljutio i Rusko-pravoslavnu zajednicu u Amsterdamu koja je objavila da više neće spominjati njegovo ime u liturgiji u znak protesta. Rat je kritizirao rumunjski patrijarh, ali i ukrajinski nadbiskup.

'Svijet mora shvatiti da su nuklearno oružje i projektili u rukama manijaka koji će možda sutra ili za tjedan dana granatirati neka druga mjesta diljem svijeta,' smatra Jevstratij Zorija iz Ukrajinske-pravoslavne crkve. 

Kirilova podrška Putinu mogla bi poljuljati formalno jedinstvo među pravoslavnim crkvama, kaže povjesničar za RTL.

'Moskva o sebi misli kao o trećem Rimu. Prvi Rim je bio Rim koji je pao, pa je pao Istanbul, a onda je došla Moskva koja ne bi trebala nikada pasti, nego bi trebala ostati treći Rim zauvijek u smislu tog mesijanskog centra duhovnosti, ali i centra jedne civilizacije. To jest ovom krizom i daljnjim razvojem odnosa u Rusiji nagriženo', poručuje Jakovina.

Još uvijek nije nagriženo i čini se neće ni biti to prijateljstvo Putina i Kirila. Poglavari mnogih crkava čini se, uzalud, pozivaju Kirila da zaustavi ovaj rat. 

Vaša reakcija na temu