Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PRISTUP POVJERLJIVIM DETALJIMA Hakiran mobitel Lizz Truss, sumnja se na ruske agente
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PRISTUP POVJERLJIVIM DETALJIMA Hakiran mobitel Lizz Truss, sumnja se na ruske agente

Vjeruje se da su pronađeni razgovori o isporukama oružja

Osobni mobitel bivše britanske premijerke Liz Truss hakirali su agenti za koje se sumnja da rade za ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Daily Mail

Na taj su način dobili izravan pristup strogo povjerljivim detaljima pregovora s ključnim međunarodnim saveznicima, ali i svim privatnim porukama koje je Truss razmijenila sa svojim bliskim prijateljem Kwasijem Kwartengom, bivšim ministrom financija.

Hakeri su upali u njen mobitel prije nekoliko mjeseci, kada je bila ministrica vanjskih poslova. Tadašnji premijer Boris Johnson i tajnik kabineta Simon Case odlučili su sve prešutjeti, tvrde britanski mediji. 

Poruke koje su dospjele u ruke ruskih hakera uključivale su kritike Johnsonu koje je Truss iznosila u porukama s Kwartengom, prenosi 24sata.

Osim toga, vjeruje se da su pronađeni i vrlo osjetljivi razgovori s višim međunarodnim ministrima vanjskih poslova o ratu u Ukrajini, uključujući detaljne razgovore o isporukama oružja.

U izjavi objavljenoj Ministarstvu sigurnosti u subotu poslijepodne, glasnogovornik britanske vlade rekao je kako ne komentiraju sigurnosne aranžmane pojedinaca. No izvor je za DailyMail rekao kako je hakiranje izazvalo apsolutni kaos.

'Cijela bi situacija izgledala iznimno loše za obavještajne službe ako agenti za koje se pretpostavlja da rade za Putinovu Rusiju mogu tako lako upasti u mobitel ministrice vanjskih poslova', kazao je izvor.

Sigurnosne službe sve su više zabrinute zbog prijetnje koju predstavljaju hakeri koji rade za zemlje poput Rusije i Kine, pri čemu se mobilni telefoni smatraju 'mekim trbuhom' moderne države.

Izraelski sustav nazvan Pegasus, koji dobiva pristup telefonima bez znanja vlasnika, može se pokrenuti na telefonima s tekstualnom porukom. Zatim radi u pozadini bez znanja vlasnika, dobiva pristup svemu na uređaju i prati kretanje pojedinca.

Vaša reakcija na temu