Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Profesor Boban strahuje: 'Putin bi mogao ići jako daleko'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Profesor Boban strahuje: 'Putin bi mogao ići jako daleko'

'Potezi su sve manje racionalni i logični'

Davor Boban, profesor s Fakulteta političkih znanosti, komentirao je za N1 Newsroom dosadašnje postupanje ruskog čelnika Vladimira Putina te može li se znati koliko daleko je spreman ići.

Pojasnio je da su se Putinovi planovi za invaziju na Ukrajinu bazirali na činjenici da je ta država od raspada Sovjetskog razvoja bila slaba država.

- Ali od 2014. godine do danas su se neke stvari ipak promijenile. Ojačale su neke institucije i pojavili su se ljudi poput Zelenskog koji nisu spremni na kapitulaciju - dodao je Boban.

Smatra da je iluzorno očekivati izravne pregovore između Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, na kojima inzistira ukrajinski predsjednik.

- Ako bi to Putin prihvatio, a govori o denacifikaciji Ukrajine i potrebi da vlast ode, to bi potvrdilo legitimnost vlasti protiv koje se bori i za koju smatra da treba otići - pojasnio je Boban.

Upitan je koliko je daleko Putin spreman ići.

- Bojim se da je spreman jako daleko ići. Važna je ta njegova psihološka razina. Mi kada analiziramo političke aktere, polazimo od toga da su racionalni. Time što ih uzimamo kao racionalne, ne znači da su oni doista takvi. Dan prije napada ja nisam mislio da bi moglo doći do ovako otvorenog napada. Tjednima prije sam mislio da bi Putin mogao angažirati pobunjeničke vlasti u Donbasu i njih koristiti. S vojnog, ekonomskog i političkog stajališta to je posve i logično jer vidimo kolike štete Rusija već sada ima. Vrlo je teško procjenjivati koliko bi daleko mogao ići jer su njegovi potezi sve manje racionalni i logični - odgovorio je. 

Govoreći o Putinovim bliskim ljudima, Boban je ukazao da su se oni tijekom 22 godine Putinove vlasti mijenjali.

- Od samog početka su se iskristalizirale tri skupine, piterovci, oligarsi i silovici. Silovici su pripadnici sigurnosnih službi, a piterovci su njegovi kolege i poznanici iz Sankt Petersburga - pojasnio je Boban.

Govorio je i o poziciji Kine u ovoj krizi koja ostavlja globalne posljedice.

- Kina je interesno povezana sa Zapadom. Često se govori o približavanju Rusije i Kine. Da, do toga dolazi zbog određene ekonomske koristi. No to nije nikakvo strateško partnerstvo, nego se temelji na trenutnim interesima - istaknuo je. 

Ne vjeruje da će Rusija odgovarati za strahote u Ukrajini.

- To je jako teško reći, jer ako će sve strane pristati na neki kompromis na kraju, onda ne možete uhititi i izvoditi pred sud onoga tko je pristao na taj kompromis. Osim toga, koji veliki državnik je izašao pred sud? Eventualno, Milošević, Ortega i tako neki mali slučajevi. Ali da će se suditi velikim državnicima, malo je vjerojatno. Nije isključeno da će doći do smjene vlasti u samoj Rusiji - rekao je. 

Vaša reakcija na temu