Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 PROFESOR IZ KIJEVA: Rat će trajati još par tjedana. Putin je samo frontman
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PROFESOR IZ KIJEVA: Rat će trajati još par tjedana. Putin je samo frontman

'Imam kontakte i s Rusima, oni osjećaju te sankcije, ne samo sankcije nego i nestanak proizvoda, šećera, ostalih potrepština…'

Maksim Kamenjeckij, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, za Novi dan N1 televizije je analizirao trenutnu situaciju u Ukrajini. Kijev je još uvijek ratni grad, kao i ostatak zemlje, govori profesor.

- Što se tiče Kijeva, nema smirivanja situacije. U našem glavnom stožeru kažu da su Rusi noćas počeli ofenzivu sa sjeverozapada i iz istočnog smjera s ciljem da izađu na glavne ceste koje spajaju Kijev s drugim područjima Ukrajine. Vode se borbe, ukrajinske snage učinkovito zaustavljaju ovaj pokušaj ruskog prodora prema Kijevu. Stanje u gradu je normalno, bez obzira na to što se svako malo događaju granatiranja. I noćas nas je probudila dosta jaka eksplozija, raketa je navodno pogodila vikendice, jako se čulo. U gradu se sve više otvaraju i male radionice, frizerski saloni, kafići, s radom nastavljaju i veleprodaje i veće samoposluge. Stanje je još uvijek napeto, ali mi se držimo - govori Kamenjeckij.

Na pitanje je li osvajanje Kijeva i dalje cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, on kaže kako Putin sigurno ima neki cilj. 

- Oni su ovaj vikend počeli govoriti da će prebaciti snage u Donbas, a odmah su počeli s napadima na Kijev. Pretpostavljam da ima neki politički cilj, Kijev je stvarno teška meta za Ruse. Granica grada je dugačka oko 150 kilometara, na dva mjesta je dijeli dosta široka rijeka Dnjepar. U ovakvim uvjetima su za zauzimanje Kijeva sve ruske snage trebale biti preusmjerene samo na Kijev. Mi se i spremamo za obranu grada - govori.

Što se tiče informacija koje su podijelile ukrajinske tajne službe, da Rusija želi podijeliti Ukrajinu na dva dijela, Kamenjeckij smatra da to nije baš izgledno.

- Mislim da je to neostvarivo. Ako ste vidjeli ove brojke ruske vojske koju su koristili za operaciju protiv Ukrajine, oni su koristili oko 55 posto svih svojih kopnenih snaga. Zauzeli su onaj teren koji vidite na kartama… Ove snage koje oni koriste u Ukrajini bi u teoretskom trećem svjetskom ratu morale dojuriti do La Manchea i razbiti vojsku NATO-a. Vidite do kud je 55 posto kompletne ruske vojske došlo u Ukrajini. Pobijediti teoretski u jednoj operaciji je moguće, ali kontrolirati… oni to neće moći - kaže.

Govoreći o poziciji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Kamenjeckij kaže kako je on u svojim zahtjevima konkretan.

- Bio je apsolutno konkretan u tome da bi prvo trebalo obustaviti vatru i obustaviti vojno djelovanje, ono što izaziva ljudske žrtve. Ginu Ukrajinci, civili, a i ruska vojska. Ukrajini je veći problem to što nam fali nekih vrsta oružja, zbog čega Rusi napreduju u nekim dijelovima Ukrajine. Radi se o protuzračnom, proturaketnom i protubrodskom oružju. Da imamo to oružje, Rusi ne bi ostvarili ni ovo što su do sada. Ako rat ne stane, Ukrajini treba pomoć sa svim vrstama oružja. Generalno, Zelenskij traži način na koji se može obustaviti rat. Rusi dosta lažu, čak i sastav te mirovne delegacije im je… delegaciju vodi bivši ministar kulture koji je uhvaćen u plagiranju, osoba koja nema nikakvog utjecaja u Rusiji - govori.

O tome zašto ruski predsjednik izbjegava susret s ukrajinskim kaže: 'To treba pitati njega. To što Rusija inzistira na tim točkama… Pitam se je li Putin ikada otvorio rječnik da vidi što znači nacizam ili fašizam. Rusija mnogo više odgovara tom pojmu fašizma'.

Kamenjeckij smatra i da se počinje vidjeti utjecaj sankcija koje je gotovo cijeli zapadni svijet nametnuo Rusiji.

- Mislim da sad počinju djelovati. Imam kontakte i s Rusima, oni osjećaju te sankcije, ne samo sankcije nego i nestanak proizvoda, šećera, ostalih potrepština… Ali oni su navikli i vlasti ih podržavaju u tome da se sve ovo mora preživjeti, da se mora naviknuti tako živjeti jer su ugroženi. To je ideja koja se vuče još iz vremena SSSR-a, da smo okruženi neprijateljima, da moramo pretrpjeti… Na tome vlast inzistira i zato imaju dosta veliku podršku u državi, ali za neko vrijeme to će se promijeniti. Omladina dobro poznaje zapadni način života i oni vide da nije baš pitanje toga da ih netko ugrožava - objašnjava.

Na pitanje vidi li mogućnost promjene režima u Moskvi u doglednom vremenu, Kamenjeckij kaže kako za sada ne vidi takvu mogućnost. 

- Putin je samo frontman. On apsolutno spada u centar donošenja odluka, ali on nije jedini koji donosi odluke u Rusiji. Ako će se nešto dogoditi s njim, onda će biti u pitanju njegovo zdravlje. Dosta čudno izgleda to s bunkerima, s komunikacijom s drugim ljudima… Može biti svašta. Tamo su dobri glumci i Putin je jedan od njih. Može biti svašta u toj situaciji, ne bih prognozirao koliko dugo će on ostati na svojoj funkciji. Ali sigurno će se Rusija promijeniti. Ovakav rat kakav se ovdje vodi ne može trajati predugo. Ukrajina je mnogo manja zemlja, ima manje ljudi, manje materijalnih rezervi od Rusije. Mislim, ako govorimo o prognozama, još par tjedana će sigurno trajati ova aktivna faza. Onda mora postati jasno hoće li kritična masa gubitaka neke strane… A to je bitno i za Rusiju jer onaj koji juri naprijed na tuđem teritoriju gubi puno snage. Zelenskij inzistira da se stanje vrati na ono prije 24. 2. i da se krene otud, ali koliko vidimo zasad, Rusija ne pristaje na tu poziciju. Moramo barem još par tjedana preživjeti i vidjeti kako će biti dalje - zaključuje profesor Kamenjeckij.

Vaša reakcija na temu