Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash PRONAĐENO TIJELO Čini se da je mrtav specijalac koji je prijetio glavnom čovjeku za suzbijanje korone u Belgiji

PRONAĐENO TIJELO Čini se da je mrtav specijalac koji je prijetio glavnom čovjeku za suzbijanje korone u Belgiji

Tražilo ga je 350 policajaca i vojnika

U šumi u blizini grada Dilsen-Stokkema pronađeno je tijelo belgijskog specijalca za kojim se tragalo više od mjesec dana, točnije od 17. svibnja, piše The Brussels Times, prenosi IndexBBC javlja da je policija pronašla tijelo muškarca u šumi te da se najvjerojatnije radi o odbjeglom specijalcu, ali da se čeka obdukcija koja će potvrditi identitet.

Podsjetimo, specijalne postrojbe su mjesec dana tragale za Jurgenom Coningsom, teško naoružanim vojnikom i krajnjim desničarem za kojeg su vjerovali da predstavlja ozbiljnu prijetnju. On je iz vojarne uzeo oružje, a potom je nestao.

BBC navodi kako je ranije prijetio virologu Marcu Van Ranstu, čelnom čovjeku belgijskog javnog zdravstva za epidemiju koronavirusa. Van Ranst i njegova obitelj su nakon nestanka Coningsa premješteni na sigurnu lokaciju.

Oko 350 policajaca i vojnika bilo je mjesec dana raspoređeno na području nacionalnog parka u blizini granice s Nizozemskom. U tom području se nakon nestanka specijalca začulo šest pucnjeva ili detonacija.

U belgijskom javnom prostoru sad se vodi rasprava o tome kako je moguće da je poznati simpatizer krajnje desnice dobio pristup vojnom oružju. BBC navodi kako je oružje iz vojarne u Leopoldsburgu odnio pod krinkom organizacije vježbe gađanja.

Policija je danima pretraživala šumu u okolici grada Dilsen-Stokkema, nedaleko od Coningsove kuće u sjevernoj provinciji Limburg, nakon što je pronađen vojnikov auto prepun teškog naoružanja.

U automobilu su pronađene četiri protutenkovske rakete i streljivo. Policija vjeruje da je Conings bio naoružan i drugim oružjem, uključujući kratku strojnicu, a na sebi je nosio pancirku.

Policija je potom zatvorila nacionalni park Hoge Kampen, koji se prostire na 12 hektara šume u blizini granice s Nizozemskom. 

Izvještaji opisuju Coningsa kao 'potencijalno krajnje nasilnog ekstremista'. Navodno je ostavio poruke u kojima implicira da je spreman za smrtonosni obračun s policijom jer 'više ne može živjeti u društvu u kojem su nam političari i virolozi uzeli sve što imamo'.

Belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne rekao je flamanskoj televiziji da postoje indikacije da je Conings nasilan.

U belgijskoj vojsci postoji najmanje 30 vojnika, među kojima je i Conings, s krajnje desnim stavovima, koji su pod nadzorom jedinice za analizu prijetnji.

O potrazi za Coningsom na društvenim mrežama oglasio se i virolog Van Ranst, koji je rekao da ga prijetnje 'ni najmanje ne impresioniraju'. 

Dodao je kako protivljenje covid-restrikcijama i cjepivima često koincidira s glorifikacijom nasilja i rasnom mržnjom.

Vaša reakcija na temu