Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mediamodifier from Pixabay PROTUPRAVNI REFERENDUMI Državna tajnica Metelko-Zgombić iskazala protest ruskom veleposlaniku
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PROTUPRAVNI REFERENDUMI Državna tajnica Metelko-Zgombić iskazala protest ruskom veleposlaniku

'Hrvatska nikada neće priznati aneksiju ukrajinskih pokrajina'

Državna tajnica za EU poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić pozvala je  danas veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu usmeno izrazila prosvjed Republike Hrvatske zbog protupravne aneksije četiri okupirane ukrajinske pokrajine - Donjeck, Lugansk, Zaporižja i Kherson - u sastav Ruske Federacije, a nastavno na protupravne 'referendume' provedene u tim pokrajinama.

Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine. Naglasila je da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a. Jednako tako, odbacila je nuklearne prijetnje Ruske Federacije kao neprihvatljive te istaknula da će ruska mobilizacija, kao i pokušaj prikazivanja dijelova Ukrajine ruskima, dovesti do daljnje eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a kao odgovora na takve ruske korake.

Državna tajnica Metelko-Zgombić ponovila je čvrstu predanost Republike Hrvatske neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u okviru njezinih međunarodno priznatih granica te naglasila pravo Ukrajine na obranu od ruske agresije, u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom. Istaknula je solidarnost Republike Hrvatske s Ukrajinom i odlučnost nastaviti joj pružati svekoliku podršku.

Vaša reakcija na temu