Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PRVE IZLAZNE ANKETE Meloni je nova talijanska premijerka

PRVE IZLAZNE ANKETE Meloni je nova talijanska premijerka

'Najekstremnija vlada još od ere Benita Mussolinija'

Prve izlazne ankete nakon što su zatvorena birališta u Italiji pokazuju da će u premijersku fotelju sjesti Giorgia Meloni. Ona će voditi vladu koju mnogi već sada smatraju najekstremnijom talijanskom vladom još od ere Benita Mussolinija, piše N1.

Stranka Braća Italije Giorgie Meloni bila je na putu da osvoji glasove na nedjeljnim općim izborima, prema izlaznoj anketi Rai.

Kao čelnica koalicije krajnje desnice, čiji su partneri Liga Mattea Salvinija i Forza Italia Silvija Berlusconija, Meloni bi sada trebala postati prva žena premijerka Italije.

Krajnja desnica

Kada se Giorgia Meloni prvi put pojavila na političkoj sceni 2006., kao najmlađa potpredsjednica stranke Nacionalni savez, zapečatila je svoju sudbinu političarke krajnje desnice, piše CNN.

Nacionalni savez, bivši Talijanski socijalni pokret, bio je neofašistički, osnovan od strane pristaša Benita Mussolinija. Sama Meloni otvoreno se divila diktatoru u mladosti, ali se kasnije distancirala od njegove vrste fašizma – unatoč tome što je zadržala simbol vječne vatre u logotipu Braće Italije, stranke u čijem je osnivanju sudjelovala 2012. godine.

Čini se da će 45-godišnja ultrakonzervativka sada postati prva žena premijerka Italije.

Njezina ekstremno desna stranka Braća Italije, koja je, prema prvim izlazim anketama, pobijedila na općim izborima 25. rujna, dobila je samo 4,5 posto glasova na posljednjim izborima 2018. godine.

Njezina je popularnost od tada vrtoglavo porasla, ne malim dijelom zato što se zadržala u središtu pozornosti aktivnom prisutnošću na društvenim mrežama i održavala svoju stranku, nikad ne odstupajući od konzervativne agende koja dovodi u pitanje prava LGBT osoba, prava na pobačaj i imigracijsku politiku.

Njezina je stranka također bila jedina mainstream stranka koja se nije pridružila vladi jedinstva koju je formirao Mario Draghi nakon što je administracija Giuseppea Contea pala 2021., umjesto toga zahtijevajući nove izbore, a ne još jedno tehnokratsko rješenje. Kad je Draghijeva vlada pala u srpnju, krenulo se u prijevremene izbore.

Vaša reakcija na temu