Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Prvi prekid vatre od početka ruske invazije, civili imaju pet sati da napuste Mariupolj
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Prvi prekid vatre od početka ruske invazije, civili imaju pet sati da napuste Mariupolj

U uvjetima konstantnog, nemilosrdnog granatiranja, nemamo drugog izbora nego dati građanima priliku da sigurno napuste grad, rekao je gradonačelnik

Rusija i Ukrajina dogovorile su privremeni prekid vatre u dva grada na jugu zemlje kako bi se civilima dozvolila evakuacija. Radi se o prvom prekidu vatre otkad je Rusija napala Ukrajinu prije 10 dana.

Iako se radi o dobroj vijesti za civile u Mariupolju i Volnovahi, koji žele otići, treba napomenuti da se privremeni prekid vatre odnosi samo na ta dva grada. U međuvremenu Rusi nastavljaju bombardirati ostale gradove diljem Ukrajine. 

Evakuacija bi trebala početi u 10 sati po hrvatskom vremenu.

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko emotivno se obratio javnosti nakon najave da će Rusi pustiti civile da napuste grad.

- Mariupolj nisu ulice i kuće. Mariupolj su ljudi. U uvjetima konstantnog, nemilosrdnog granatiranja, nemamo drugog izbora nego dati građanima priliku da sigurno napuste grad - rekao je gradonačelnik.

Civili će moći napustiti opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj od 12 do 17 sati u subotu, objavilo je rusko ministarstvo obrane i poručilo da ruske postrojbe nastavljaju veliku ofenzivu u Ukrajini, citira ruska novinska agencija RIA.

Ministarstvo je potvrdilo da su ruske postrojbe prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahe i velike južne luke Mariupolja na Azovskom moru, koji su opkoljeni.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a 200.000 želi izaći iz Mariupolja.

Gradonačelnik Mariupolja, strateške luke na istoku Ukrajine, uputio je jutros dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u 'blokadi' i trpi 'nemilosrdne napade' ruskih snaga, javlja Index.

Vaša reakcija na temu