Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PUTIN SE OBRATIO JAVNOSTI 'Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod nego i one koji su uvučeni u zločin'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PUTIN SE OBRATIO JAVNOSTI 'Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod nego i one koji su uvučeni u zločin'

Dao je nekoliko opcija pripadnicima Wagnera

Ruski predsjednik Vladimir Putin večeras se obratio javnosti. Rekao je da su organizatori pobune izdali zemlju te da je riječ o kriminalnim aktivnostima, prenosi Index.

'Pobuna bi u svakom slučaju bila ugušena. Organizatori su svjesni da su poduzeli kriminalne radnje'

'Oružana pobuna bi u svakom slučaju bila ugušena. Čak su i organizatori pobune morali to shvatiti. Sve su shvatili, pa i to da su se upustili u kriminalne radnje, u raskol i oslabljivanje zemlje suočava s velikom vanjskom prijetnjom i neviđenim pritiscima izvana', rekao je Putin dodavši da su organizatori pobune izdali zemlju.

'Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod nego i one koji su uvučeni u zločin. Lagali su im, gurali ih u smrt, pod paljbu, da pucaju na svoje', rekao je ruski predsjednik. 

Putin nije imenom spomenuo šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, no po svemu sudeći cilja na njega.

U oštrom i kratkom televizijskom obraćanju kazao je još da je 'svaka vrsta ucjene osuđena na neuspjeh' i da Zapad želi da se ruski vojnici međusobno ubijaju. 

'Upravo takav ishod - bratoubojstvo - željeli su neprijatelji Rusije: neonacisti u Kijevu, njihovi zapadni pokrovitelji i kojekakvi narodni izdajnici. Htjeli su da se ruski vojnici ubijaju međusobno, da ubijaju vojno osoblje i civile da bi na kraju Rusija izgubila, a naše društvo se podijelilo, ugušeno u krvavom građanskom sukobu', kazao je Putin. 

Dao nekoliko opcija pripadnicima Wagnera: 'Održat ću obećanje...'

Osvrnuo se i na obične pripadnike Wagnera. Kazao je da su pripadnici Wagnera u ogromnoj većini ruski domoljubi.

'Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i zapovjednika Wagnerove skupine također ruski domoljubi, odani svom narodu i državi. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju oslobađajući Donbas i Novorusiju. Pokušali su koristiti ih u mraku protiv njihove braće po oružju s kojima su se zajedno borili za dobrobit zemlje i njezine budućnosti', rekao je ruski predsjednik. 

Dodao je: 'Time što su se okrenuli, izbjegli su daljnje krvoproliće.'

Zahvalio je zapovjednicima i vojnicima Wagnera koji su izbjegli krvoproliće. 

Rekao je da će održati obećanje da oni iz Wagnera koji žele otići u Bjelorusiju to i mogu učiniti ili se mogu pridružiti ruskoj vojsci. 'Danas imate priliku nastaviti služiti Rusiji potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratiti svojoj obitelji i prijateljima. Svatko tko želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno', rekao je. 

'Od početka su poduzete sve potrebne mjere da se neutralizira prijetnja'

Putin je zahvalio i 'vojsci, policijskim i obavještajnim agencijama, kao i herojskim pilotima koji su stali na put pobunjenicima' te predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku 'na njegovim naporima i doprinosu mirnom rješavanju situacije'.

Rekao je i da su 'od početka poduzete sve potrebne mjere da se neutralizira prijetnja'. 

Poručio je i da je rusko društvo konsolidirano nakon neuspjele pobune. 

'Ponavljam, domoljubni duh građana, konsolidacija cijelog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana. Ta nam je podrška omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu domovinu. Hvala vam na tome. Hvala', rekao je na kraju Putin.

Vaša reakcija na temu