Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr PUTIN TVRDI 'Ukrajinski gubici su ogromni, nisu ostvarili uspjeh ni na jednom području'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

PUTIN TVRDI 'Ukrajinski gubici su ogromni, nisu ostvarili uspjeh ni na jednom području'

Komentirao je protuofenzivu

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je ukrajinsku protuofenzivu tijekom razgovora s ruskim ratnim izvjestiteljima i blogerima koji je uživo emitiran na televiziji. Iznio je tvrdnju o ogromnim ukrajinskim gubicima u posljednjim danima, prenosi Index.

Tvrdi da su ukrajinski gubici ogromni i da Ukrajina nije ostvarila uspjeh ni na jednom području

'Gubitci su blizu razine koja se može ocijeniti katastrofalnom', rekao je tijekom razgovora, dodavši da su ukrajinski gubici u ljudstvu deset puta veći od ruskih.

Po Putinovim riječima, Ukrajina je 4. lipnja počela 'protuofenzivu velikih razmjera, uz korištenje pričuva pripremljenih u tu svrhu', u 'nekoliko sektora' bojišnice. Putin tvrdi da protuofenziva 'nije bila uspješna ni na jednom području'.

Spomenuo je dva sektora na jugu Ukrajine i jedan na istoku, ne spomenuvši bahmutski, gdje su ukrajinske snage izvijestile o ofenzivama u kojima su napredovale za više stotina metara. 

'Neprijatelj nije uspio ni u jednoj od tih zona. Pretrpio je 'teške gubitke'', dodao je Putin, ustvrdivši da je polovina ukrajinskih gubitaka 'nepovratna'.

'Izgubili su oko 25-30 posto zapadne opreme'

Rekao je i da je Kijev izgubio 'oko 25, a možda i 30 posto opreme' koju je Zapad poslao Ukrajini, iznoseći podatak o 160 onesposobljenih tenkova i više od 360 oklopnih vozila.

Na ruskoj strani je priznao gubitak 54 tenka, 'od kojih će se neki popraviti'.

Podsjetimo, Kijev je u ponedjeljak navečer rekao da je njegova ofenziva na jugu i na istoku Ukrajine za oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom teška, ali da napreduje, pošto su oslobođena sela na jugu zemlje.

Priznao propuste kad je riječ o napadima duboko u teritoriju Rusije, ali kaže da nema potrebe za izvanrednim stanjem

Ruski je predsjednik ipak rekao da se Rusija mogla 'bolje pripremiti' za napade dronovima i za topničke napade na njezin teritorij iz Ukrajine koji su bili brojni zadnjih tjedana.

'Naravno, moramo učvrstiti granicu (...) Mogli smo se bolje pripremiti na ovo', rekao je, nakon upada i napada na rusku Bjelgorodsku oblast, na granici s Ukrajinom. 

No isto tako je kazao kako u ovom trenutku nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja kakvo je proglašeno u Ukrajini. 

Također je rekao da je Ukrajina odgovorna za prošlotjedno probijanje brane Kakhovka, za što je rekao da je uzrokovano granatiranjem koje su ukrajinske snage izvele sustavima HIMARS američke proizvodnje.

Pitali ga o neuspješnom zauzimanju Kijeva. Rekao je: 'Da se vratimo tamo?'

Rekao je da ne vidi potrebu za dodatnom mobilizacijom ljudi za borbu u Ukrajini, ali da sve ovisi o tome što Rusija tamo želi postići. 

'Neke javne osobe govore da trebamo milijun ili dva milijuna (vojnika). Ovisi o tome što želimo', rekao je. 

Pitali su ga i o glavnom gradu Ukrajine Kijevu, koji ruske trupe nisu uspjele zauzeti na početku invazije.

'Da se vratimo tamo?', bio je Putinov odgovor. 

Pa je nastavio: 'Zašto postavljam tako retoričko pitanje? Samo ja sam mogu odgovoriti na to', rekao je Putin osamnaestorici ratnih dopisnika i blogera u Kremlju.

Putin podržao Šojgua koji je u sukobu s Prigožinom

Ruski predsjednik je rekao i da podržava odluku ministarstva obrane po kojoj skupine plaćenika koje se bore u Ukrajini moraju potpisati ugovore s ministarstvom prije 1. srpnja, nakon što je ranije grupa Wagner poručila kako odbija to učiniti.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera i najmoćniji ruski plaćenik, rekao je da njegova organizacija neće potpisati ugovor zbog, kako je kazao, nesposobnosti ministra obrane Sergeja Šojgua da upravlja skupinama poput Wagnera. Prigožin je više puta oštro kritizirao Šojgua.

No Putin je danas jasno dao do znanja kako želi da sve privatne vojne kompanije potpišu ugovor te da želi promijeniti zakon kako bi se njihove aktivnosti legalizirale.

'To je jedini način da se osiguraju socijalna jamstva (za plaćenike) jer trenutačno ne postoji ugovor s državom niti ugovor s ministarstvom obrane', rekao je Putin skupini ratnih dopisnika. 

'To se mora učiniti i to mora biti učinjeno što je brže moguće', dodao je.

Vaša reakcija na temu