Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Putin tvrdi da nema ništa protiv ulaska Ukrajine u EU
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Putin tvrdi da nema ništa protiv ulaska Ukrajine u EU

'Suverena je odluka bilo koje zemlje da se pridruži ili ne pridruži gospodarskim savezima'

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema ništa protiv ulaska Ukrajine u Europsku uniju.

'EU nije vojno-politički blok, za razliku od NATO-a, stoga smo uvijek govorili i uvijek sam govorio da je naš stav ovdje dosljedan, razumljiv, nemamo ništa protiv toga.

Suverena je odluka bilo koje zemlje da se pridruži ili ne pridruži gospodarskim savezima, a na toj gospodarskoj asocijaciji je da prima nove države u svoje članice ili ne. Koliko je to svrsishodno za EU, neka zemlje EU same odlučuju. Hoće li to biti na korist ili na štetu Ukrajine, također je njihova stvar', rekao je Putin tijekom panel-diskusije nakon govora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, prenosi Index.

Rusija godinama kritizira pokušaje Ukrajine da pristupi NATO savezu, što je postalo veliki uzrok napetosti između Moskve i Zapada.

Prije no što je naredio desecima tisuća vojnika da u veljači uđu u Ukrajinu, Putin je tražio pravna jamstva Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajina neće biti primljena u taj vojni savez.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je ranije u petak rekao da Moskva pomno prati ukrajinske napore da postane članica Unije, osobito u smislu povećane obrambene suradnje 27 država članica.

'Ovo pitanje iziskuje našu povećanu pozornost jer smo svi svjesni pooštravanja rasprava u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU', rekao je Peskov u telefonskom razgovoru s novinarima.

Putin se, govoreći na godišnjem gospodarskom forumu u Sankt-Peterburgu, zapitao je li 'preporučljivo' za EU da primi Ukrajinu, rekavši da bi Kijevu trebale ogromne gospodarske subvencije, koje ostale članice možda neće htjeti pružiti.

Europska komisija je u petak preporučila državama članicama EU da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se perspektiva nudi Gruziji uz dodatne uvjete.

Vaša reakcija na temu