Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT RUSIJE I UKRAJINE Procurio mirovni plan, ima 15 točaka
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT RUSIJE I UKRAJINE Procurio mirovni plan, ima 15 točaka

Uključuje odricanje Kijeva od ambicije za pridruživanjem NATO-u

Ukrajina i Rusija postigle su značajan napredak u okvirnom mirovnom planu od 15 točaka, uključujući prekid vatre i rusko povlačenje ako Kijev proglasi neutralnost i prihvati ograničenja svojih oružanih snaga, navodi Financial Times pozivajući se na tri izvora u pregovorima.

Predloženi sporazum, o kojem su ukrajinski i ruski pregovarači prvi put u cijelosti raspravljali u ponedjeljak, uključivao bi odricanje Kijeva od svojih ambicija za pridruživanjem NATO-u i obećanje da neće ugostiti strane vojne baze ili oružje.

Sporazum bi trebao uključivati i vojno-sigurnosna jamstva saveznika poput SAD-a, Velike Britanije i Turske, a Kijev bi smio i dalje zadržati svoju vojsku. Kijev bi morao i osigurati jednakopravnost korištenja ruskog jezika u Ukrajini, prenosi Index

Iako su Moskva i Kijev izjavili da su postigli napredak u uvjetima dogovora, ukrajinski dužnosnici i dalje su skeptični. Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je za Financial Times da bi svaki dogovor uključivao to 'da će vojska Rusije napustiti teritorij Ukrajine'.

Vaša reakcija na temu