Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr/Screenshot RAT U RUSIJI Šef Wagnera odustao od marša na Moskvu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U RUSIJI Šef Wagnera odustao od marša na Moskvu

'Moglo se dogoditi krvoproliće', poručio je Kadirov

Nakon što je prethodno odbijao poslušati naredbe ruskih vlasti, šef privatne vojne kompanije Wagner Jevgenij Prigožin sinoć je objavio da njegove snage odustaju od marša na Moskvu. Navodno je dogovor postignut na temelju intervencije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka

Situacija je eskalirala jer je Prigožin u petak optužio rusku vojsku da je napala Wagnerov kamp i ubila 'ogromnu količinu' njegovih ljudi. Obećao je da će uzvratiti silom, insinuirajući da će njegove snage 'uništiti' svaki otpor, uključujući blokade cesta i zrakoplove.

Wagnerove trupe tada su preuzele kontrolu nad ključnim vojnim objektom u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, a neki su borci napredovali prema Moskvi. Pobuna je završila dogovorom u kojem je očito posredovala Bjelorusija. Prigožin je poručio kako je takav potez namijenjen izbjegavanju ruskog krvoprolića.

Šef Wagnera pristao je napustiti Rusiju i otići u susjednu Bjelorusiju, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Međutim, nepoznato je gdje se šef Wagnera nalazi u ovom trenutku. Peskov je najavio da će kaznene optužbe protiv Prigožina biti odbačene, te da se Wagnerovi borci neće suočiti s pravnim postupkom za svoju ulogu u pobuni, piše Index

Kadirov: Sve je završilo mirno, ali moglo se dogoditi krvoproliće

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, osudio je postupke šefa Wagnera Jevgenija Prigožina. Kadirov je putem Telegrama poručio da se 'moglo dogoditi krvoproliće'. 'Sada se sve završilo mirno, bez krvoprolića, ali moglo se dogoditi', kazao je.

Dodao je kako bi bile potrebne 'ekstremne mjere' da se zaustavi svaka Wagnerova pobuna. 'Arogancija jedne osobe mogla bi dovesti do tako opasnih posljedica i uvući veliki broj ljudi u sukob', istaknuo je čečenski vođa. Kadirov je okrivio Prigožina za 'miješanje poslovnih ambicija s pitanjima od nacionalne važnosti'.

Anton Garaščenko oglasio se na Twitteru

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je na Twitteru objavio svoje procjene jučerašnje pobune u Rusiji i uloge bjeloruskog predsjednika u svemu.

Njegovu objavu Jutarnji list prenosi u cjelosti:

- Po mojim procjenama, Putinov rejting u Rusiji je u 24 sata Prigožinovog 'državnog udara' pao ispod 30%. Krvavi ubojica se pretvorio u šepavu patku, njegov macho imidž je srušen u Rusiji i u inozemstvu.

Izgleda kao da je Rusija danas imala dva predsjednika - onog pravog, odlučnog, sposobnog ubojicu, i onog starog, koji se sakrio od straha duboko u svom bunkeru i poslao krvavog suučesnika Lukašenka na pregovore.

Zašto je Lukašenko postao posrednik u pregovorima s Prigožinom? Mislim da je odgovor jednostavan. Wagnerovi konvoji su bili samo nekoliko sati udaljeni od Moskve. Da su zauzeli glavni grad, preuzeli bi kontrolu nad vladinim zgradama, uključujući i Kremlj. To bi dovelo do sloma Putinova režima, a to bi izazvalo i slom Lukašenkova režima. Zato je jedan pohrlio spasiti drugoga.

Što će se sljedeće dogoditi?

1. Nitko zapravo ne zna točno kakav je dogovor postignut u pregovorima s Prigožinom. Činjenica je da se konvoj Wagnera zaustavio i udaljio 200km od Moskve te da su Prigožinove snage napustile južne vojne regije u Rostovu.

2. Puno toga će ovisiti o tome hoće li Putin poštivati svoj dio dogovora, uključujući i ostavku Šojgua i Gerasimova, pod pretpostavkom da se to spominje u dogovoru.

Jedno je jasno: bit će nekakvog nastavka, napisao je Geraščenko.

Vaša reakcija na temu