Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Amerika na ratište šalje najmoćnije rakete dosad
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Amerika na ratište šalje najmoćnije rakete dosad

Radi se o obrambenom sustavu Patriot

Sjedinjene Američke Države finaliziraju planove o slanju raketnog obrambenog sustava Patriot Ukrajini. Konačna odluka mogla bi biti najavljena već ovog tjedna, potvrdilo je više američkih dužnosnika, prenosi Index.

Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra obrane Lloyda Austina, a potom ide na potpis američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Očekuje se da će obojica odobriti slanje, rekla su tri američka dužnosnika za CNN.

Kad plan bude odobren, rakete tipa Patriot trebale bi biti vrlo brzo poslane Ukrajini, a Ukrajinci će biti obučeni za njihovo korištenje u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj, rekli su dužnosnici.

Još uvijek se ne zna koliko će lansera Patriota biti poslano Ukrajini, ali sustav Patriot obično uključuje radar koji detektira i prati mete, računala, opremu za proizvodnju potrebne energije, sustav za kontrolu i do osam lansera, pri čemu svaki od njih može ispaliti četiri rakete.

Jedan od najboljih obrambenih raketnih sustava na svijetu 

Obrambeni sustav Patriot smatra se jednim od najboljih obrambenih sustava dalekometnim raketama od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. Radi se o sustavu koji bi mogao srušiti ruske rakete i avione daleko od meta koje Rusi pokušavaju pogoditi u Ukrajini, navodi CNN.

Američki dužnosnici ističu da će se raditi o dosad najnaprednijem dalekometnom obrambenom raketnom sustavu poslanom Ukrajini, koji će pomoći i u osiguranju zračnog prostora nad članicama NATO-a na istoku Europe.

Kijev već mjesecima moli saveznike za napredne sustave protuzračne obrane

Ruske snage su, podsjetimo, ove jeseni lansirale niz golemih napada raketama i dronovima diljem Ukrajine, a Kijev već mjesecima moli svoje zapadne saveznike za dodatne, sofisticirane sustave protuzračne obrane. Nedavni ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stavili su administraciju američkog predsjednika Joea Bidena pod dodatan pritisak da isporuči Ukrajini obrambeni raketni sustav Patriot. 

'Ono što se događa na terenu prisililo je Bidenovu administraciju da donese odluku', rekao je dužnosnik za CNN.

Vaša reakcija na temu