Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Deseci mrtvih u raketnom napadu, Rusi krive uporabu mobitela
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Deseci mrtvih u raketnom napadu, Rusi krive uporabu mobitela

Službena istraga je pokrenuta

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je okrivilo nezakonitu upotrebu mobilnih telefona od strane svojih vojnika za smrtonosni ukrajinski raketni napad u kojem je, kako je kazalo, ubijeno 89 vojnika, čime se broj poginulih znatno povećao.

Moskva je prethodno rekla da su 63 ruska vojnika ubijena u napadu tijekom vikenda. Reakcija ministarstva uslijedila je usred rastućeg bijesa među nekim ruskim komentatorima, koji su sve glasniji o onome što vide kao 'polovičnu kampanju' u Ukrajini.

Većina bijesa na društvenim mrežama bila je usmjerena na vojne zapovjednike, a ne na ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji nije javno komentirao napad koji je bio još jedan udarac nakon velikih povlačenja s bojnog polja posljednjih mjeseci.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su četiri ukrajinske rakete pogodile privremenu rusku vojarnu u školi u Makiivki, gradu blizancu regionalne prijestolnice Donjecka u istočnoj Ukrajini koju je okupirala Rusija.

Iako je službena istraga pokrenuta, glavni razlog napada očito je nezakonita masovna uporaba mobilnih telefona od strane vojnika, priopćilo je ministarstvo.

'Ovaj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad', navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu nešto poslije 1 ujutro.

Međutim, Semyon Pegov, istaknuti ruski ratni dopisnik kojeg je Putin odlikovao Ordenom za hrabrost krajem 2022., doveo je u pitanje obrazloženje ministarstva.

U objavi na Telegramu, Pegov je rekao da je Ukrajina mogla locirati trupe putem dronova i obavještajnih podataka, ne nužno putem mobilnih telefona.

Priča o ''mobitelima' nije baš uvjerljiva', rekao je Pegov. 

'Rijetko to govorim - ali ovo je slučaj kada bi vjerojatno bilo bolje šutjeti, barem do kraja istrage. Kao takvo izgleda kao izravni pokušaj svaljivanja krivnje.'

Pegov je također rekao da će broj žrtava rasti.

'Nažalost, njihov broj će i dalje rasti. Objavljeni podaci najvjerojatnije se odnose na one koji su odmah identificirani. Lista nestalih je, nažalost, osjetno duža. Ne mogu otkriti izvore, ali ih smatram pouzdanima.'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji rijetko komentira konkretne ukrajinske vojne napade, nije spomenuo napad u video obraćanju u utorak.

Ukrajinska vojska priopćila je da je pokrenula napad koji je rezultirao gubitkom ruske opreme i mogućeg osoblja u blizini Makijevke. Ali nije dao više detalja.

Ruski nacionalistički blogeri i neki proruski dužnosnici u regiji procjenjuju da se broj mrtvih u Makijevki broji stotinama, iako neki kažu da su te procjene pretjerane, piše Reuters.

Vaša reakcija na temu