Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HCR RAT U UKRAJINI Hrvatska će pomoći u razminiranju regije Luhansk
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Hrvatska će pomoći u razminiranju regije Luhansk

Proces će trajati 10 godina

U Ukrajini nema mira i nastavljaju se žestoke borbe. Među ostalim i oko Hersona, jedinog regionalnog središta u rukama Rusije od početka rata. Ali ukrajinske snage sve su bliže pa je i Vladimir Putin pozvao stanovnike na evakuaciju, piše HRT.

Prvi put od početka rata Iran je priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, ali kako je rekao ministar vanjskih poslova, dronovi su dostavljeni prije agresije na Ukrajinu.

Hrvatska obećala pomoć u razminiranju

Hrvatska će pomoći u razminiranju regije Luhansk, a taj bi proces trebao trajati najmanje deset godina, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj, prenose ukrajinski mediji.

'Prva stvar koja će se učiniti nakon stabilizacije na deokupiranim teritorijima je razminiranje. Trebat će nam nekoliko godina da razminiramo cijelu regiju. Prvo ćemo pregledati ceste i područja ključne infrastrukture. Hrvatska je pristala pružiti pomoć u razminiranju u vidu svojih stručnjaka i opreme', rekao je Hajdaj na Telegramu, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Luhansk na istoku Ukrajine jedna je od četiriju regija koje je Rusija anektirala prošloga mjeseca, ali su ukrajinske snage dio tog područja u snažnoj protuofenzivi vratile pod svoj nadzor.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u Hrvatskoj još ima 171,4 četvornih kilometara minski sumnjivih područja na kojima se nalazi oko 13.588 mina te neeksplodiranih ubojitih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Vaša reakcija na temu