Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Kijev pozvao na evakuaciju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Kijev pozvao na evakuaciju

Sukobu se ne nazire kraj

Ratu u Ukrajini ne nazire se kraj. Kijev je pozvao stanovnike dijelova Donecke oblasti koji su pod ukrajinskom kontrolom na evakuaciju kako bi se spasili od ruskog terora i bombardiranja. Jedan od ukrajinskih odgovora na agresiju je i napad na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, piše HRT.

S terena stižu vijesti o dosad vjerojatno najžešćem bombardiranju strateški bitnog Mikolajiva, prepreke u ruskom kopnenom približavanju ključnoj ukrajinskoj luci Odesi. Vlasti u Kijevu istovremeno naređuju hitnu, obveznu evakuaciju iz dijelova Donecke oblasti koji su još pod njihovom kontrolom, a izloženi su napadima ruske vojske.

'Stotine tisuća ljudi, među kojima su deseci tisuća djece, nalaze se u zonama borbi u Doneckoj oblasti. Mnogi odbijaju otići. Ali to doista trebaju učiniti. Ta se odluka ne može odgađati, vjerujte mi. Što se prije donese i što prije to područje ovih dana napusti što više civila, ruska vojska ubit će ondje manje ljudi', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izdaje danas priopćenje u kojemu navodi da su završene sve potrebne sigurnosne pripreme za nastavak izvoza žita iz crnomorskih luka. Neimenovani turski dužnosnik šalje, pak, poruku da bi prvi brod prema Bosporu, koji postaje možda i najbitniji morski tjesnac u svijetu, mogao krenuti sutra. Volodimir Zelenski upozorava da bi zbog rata ovogodišnja žetva mogla biti upola manja od uobičajene, poljoprivrednike na terenu muče drugi brojevi.

'Ove godine imali smo dobru žetvu različitih kultura. Prilično smo zadovoljni, ali s prodajom žita ide i plaćanje poreza, kao i najma zemljišta, te drugih tekućih troškova. U rujnu moramo zasijati polja za sljedeću žetvu. To nećemo moći dok ne prodamo ovogodišnje žito. Njegova je cijena dva do tri puta niža nego prije rata', rekao je poljoprivrednik Vitalij Kistrica.

U Putinovu rodnom Sankt Peterburgu središnja proslava ruskog Dana mornarice. Vladar Kremlja, veličajući i opet Petra Velikog, ovoga puta zbog stvaranja temelja ruske pomorske sile, potvrdio je da je danas stavio potpis na novu mornaričku doktrinu Ruske Federacije. Ima više od 50 stranica, u njoj je Amerika navedena kao najveći ruski protivnik na svjetskim morima. Ukrajinu Putin u govoru nije spomenuo izrijekom, ali jest 'opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja na Crnom i Azovskom moru', kao i velike ruske ambicije na Arktiku. Zagrmio je da ruska mornarica munjevitom brzinom može odgovoriti svakome tko pokuša prekršiti ruski suverenitet i slobodu, te da neprestano poboljšava svoju visoku spremnost za aktivno djelovanje.

'Dovoljno je spomenuti najnovije hipersonične raketne sustave Cirkon, koji su nezadrživi i nemaju konkurencije u svijetu. Njihova isporuka ruskoj vojsci počet će sljedećih mjeseci. Fregata "Admiral Gorškov" prva će obavljati borbena djelovanja tim zastrašujućim oružjem. Područje njezina djelovanja bit će odabrano ovisno o ruskim sigurnosnim interesima', rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dan mornarice slavio se diljem Rusije. Ne i na anektiranom Krimu. Rano jutros Ukrajina je, naime, napala sjedište ruske Crnomorske flote.

'Otprilike dvije minute nakon 6 sati čula se eksplozija, dron je napao zapovjedništvo naše flote. Eksplodiralo je u dvorištu stožera. Nitko nije poginuo. Šest osoba je ranjeno', rekao je Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja.

Dok Putin najavljuje opremanje ruske ratne mornarice raketnim sustavima čiji su projektili devet puta brži od brzine zvuka, u NATO-ovoj crnomorskoj bazi u Rumunjskoj u novoj vojnoj vježbi zvijezde dana pripadnici su 101. zračne divizije američke vojske. Samo 300-tinjak kilometara odavde nalazi se Herson, gdje ukrajinska vojska polako napreduje u protuofenzivi, puževim korakom i s jobovskim strpljenjem.

Vaša reakcija na temu