Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Moskva priprema teren za daljnju eskalaciju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Moskva priprema teren za daljnju eskalaciju

Kremlj odmjerava kako odgovoriti na još jedan poraz

Čini se da Moskva priprema teren za daljnju eskalaciju s diskreditirajućim tvrdnjama da bi Kijev mogao koristiti 'prljavu' bombu, navodi u analizi za britanski Guardian ugledni novinar Peter Beaumont.

Dok je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao zapadnim dužnosnicima da rat u Ukrajini ide k 'nekontroliranoj eskalaciji', navodi Beaumont u analizi, čini se da upravo Kremlj odmjerava kako odgovoriti na još jedan očekivani poraz na bojnom polju oko ključnog grada Hersona na jugu zemlje, prenosi N1.

S obzirom na to da ruske trupe također postavljaju nove obrane za novu ukrajinsku ofenzivu u Luhansku na istoku zemlje, analitičari smatraju da Moskva priprema teren za daljnju eskalaciju i da upravo u tu svrhu koristi diskreditirajuće tvrdnje da Kijev priprema korištenje prljave bombe kao 'operaciju pod lažnom zastavom' kako bi okrivili Rusiju.

Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je odbacio te tvrdnje.

'Tvrdnja da Ukrajina priprema korištenje prljave bombe u Ukrajini je apsurdna', rekao je on.

Ruski dužnosnici, uključujući i samog Vladimira Putina, više puta su nagovještavali da bi Kremlj mogao biti spreman iskoristiti nuklearno oružje da obeshrabri Kijev i njegove zapadne saveznike, koji Ukrajinu opskrbljuju modernim oružjem, obavještajnim podacima i obukom.

Međutim, Kremlj je u ponedjeljak nastavio s promicanjem tvrdnji o ukrajinskoj prljavoj bombi, a Igor Kirilov, šef jedinice za radioaktivno oružje Oružanih snaga, rekao je da su trupe mobilizirane za rad u radioaktivno kontaminiranom okruženju. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je prijetnja stvarna.

'Njihovo nepovjerenje u informacije koje je dala ruska strana ne znači da prijetnja od upotrebe tako prljave bombe ne postoji', rekao je novinarima, piše Guardian.

Šojgu je u telefonskim razgovorima sa svojim britanskim, francuskim i turskim kolegama govorio o 'situaciji koja se brzo pogoršava', a također je razgovarao telefonom s američkim ministrom obrane, Lloydom Austinom, drugi put u tri dana. Pentagon je priopćio da je Austin rekao Šojguu da 'odbacuje svaki izgovor za rusku eskalaciju'.

Šojgu je, bez predstavljanja ikakvih dokaza za to, rekao da bi Ukrajina mogla izazvati eskalaciju upotrebom 'prljave bombe' - konvencionalnog eksploziva prošaranog radioaktivnim materijalom.

Analitičari su ocijenili da 'prljava bomba' ne bi imala koristi za Ukrajinu na bojnom polju, posebno kada njene snage trenutno preuzimaju velike dijelove teritorija konvencionalnim sredstvima, te su protumačili tvrdnje Rusije kao izgovor za vlastitu planiranu eskalaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je rekao da ova ruska optužba predstavlja signal da upravo Moskva planira takav napad kako bi za njega okrivila Ukrajinu.

'Ako Rusija kaže da Ukrajina navodno nešto sprema, to znači jedno: Rusija je već sve to pripremila', rekao je Zelenski.

Šojguovi komentari odgovaraju zabrinjavajućem obrascu eskalacijskih akcija Moskve u trenutku kada se rat okrenuo protiv Rusije.

U zajedničkoj izjavi nakon razgovora, Britanija, Francuska i SAD poručuju da su posvećene podršci Ukrajini 'koliko god bude potrebno' i odbacuju upozorenje Rusije o 'prljavoj bombi'.

'Naše zemlje su jasno stavile do znanja da svi odbacujemo jasno lažne navode Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju. Svijet bi prepoznao svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju', izjavili su.

Najnovije prijetnje iz Moskve dolaze u trenutku kada se čini da se ruske snage spremaju da se povuku s istočne obale rijeke Dnjepar u blizini Hersona, naređujući novu evakuaciju civila i postavljajući teren za potencijalni gubitak samog grada Hersona.

Od utorka je s tog područja prevezeno oko 25.000 ljudi, javila je agencija Interfax. Međutim, vlasti koje je postavila Rusija u Hersonu navode da u jednom trenutku u nedjelju nije bilo dovoljno plovila da prevezu ljude preko rijeke, navodeći da je došlo do oštrog porasta broja ljudi koji žele napustiti područje.

Kirilo Budanov, ukrajinski vojni špijun, upozorio je da je prijavljen transport civila iz Hersona dio ruske informativne kampanje. Dok Rusija premješta financijske strukture, opremu, ugrožene stanovnike i ranjenike iz Hersona, ona također jača obranu, izjavio je on.

'Stvaraju iluziju da je sve izgubljeno, ali u isto vrijeme oni pomiču nove vojne jedinice i spremaju se braniti ulice Hersona', rekao je za portal Ukrainska pravda.

U ponedjeljak je ruska administracija regije najavila formiranje lokalne milicije, rekavši da se svi muškarci koji ostanu u gradu mogu pridružiti.

Vaša reakcija na temu