Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Pred vojnicima je ključna bitka
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Pred vojnicima je ključna bitka

Zima dolazi

Američki dužnosnici i zakonodavci upozorili su da je pred Ukrajinom ključna bitka za povratak teritorija na jugu zemlje i to treba učiniti prije zime i nepovoljnih uvjeta za borbu, ako želi Rusiji uskratiti priliku da učvrsti svoj položaj u regiji. Posljednjih su dana ukrajinske snage postigle brze uspjehe na dvije odvojene fronte, ponovno zauzimajući dijelove teritorija na istoku i probijajući crte bojišnice na jugu oko ključnog regionalnog središta Hersona. Vladimir Putin je obje regije proglasio dijelom Rusije i započeo je proces njihovog pripajanja, piše N1.

Pentagon je rekao da Kijev mora iskoristiti svoj zamah na istoku kako bi potisnuo ruske snage koje su okupirale strateške regije na jugu, koje su vrata prema Crnom moru.

'Skraćuje se sezona borbi. Ukrajinci su stekli prednost i moraju nastaviti pritiskati dalje', rekao je Chris Murphy, Demokrat u senatskom odboru za vanjske odnose.

'Prava dugoročna katastrofa za Ukrajinu bila bi ako Rusija onemogući Ukrajincima pristup vodi od Mariupolja do Odese. Životna žila Ukrajine je pristup Odesi i zato je za njih važno da budu u ofenzivnom stavu, a ne samo u obrambenom stavu na jugu', dodao je.

Uspjesi kod Harkiva

Ukrajina je postigla uspjehe u munjevitoj protuofenzivi u regiji Harkiva i iznenadnom protjerivanju ruskih snaga u Limanu u regiji Donjeck, ali zapadni saveznici oslobađanje Hersona vide kao odlučujući test.

Visoki američki vojni dužnosnik navodi da ako Ukrajinci budu kontrolirali Herson, onda mogu spriječiti Ruse da dođu do Odese.

Ukrajina također priznaje da će nadolazeći tjedni biti ključni za njihovu kampanju na jugu zemlje.

'Svakako je ključno brzo napredovati u oslobađanju okupiranog teritorija jer postoji osjećaj da će promjene vremena ograničiti daljnje aktivne vojne akcije u ovoj regiji', rekao je Ihor Romanenko, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera Ukrajine.

Vojni dužnosnici i analitičari procjenjuju da bi Ukrajina mogla osloboditi Herson do sredine studenog.

Ukrajinske snage napredovale su sjeveroistočno od grada i uspostavile uporište na rijeci Dnjepar, rekao je drugi dužnosnik američke obrane. I oni se kreću prema Hersonu sa sjevera, ali sporije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio da su njegove snage oslobodile nekoliko gradova sjeveroistočno od Hersona.

Jedan zapadni diplomat navodi da bi oslobađanje Hersona ojačalo moral i kod ukrajinske vojske i javnosti, ali bi to također dokazalo da se i obuka i oprema koja je osigurana koriste na najbolji način.”

Zimski uvjeti

Dužnosnici su rekli da je hitno da ukrajinske snage ponovno zauzmu jug prije zime jer se tlo u regiji nije smrznulo zadnje tri godine, što znači da će teren uskoro postati izuzetno blatnjav, piše FT.

Ovi uvjeti otežat će manevriranje obje strane, prisiljavajući ih da ostanu na glavnim cestama, gdje će biti izložene. Blato također daje prednost onima koji brane teritorij, budući da se ne moraju kretati kopnom, rekli su dužnosnici i analitičari.

Vaša reakcija na temu