Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Probijena prva linija ruske obrane
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Probijena prva linija ruske obrane

'Sve je pred nama'

Ukrajinske snage odlučno su probile prvu liniju ruske obrane u regiji Zaporižji nakon više tjedana mukotrpnog čišćenja mina. Sad očekuju brže uspjehe dok budu pritiskale slabiju drugu liniju, rekao je za britanski Observer ukrajinski general koji vodi južnu protuofenzivu.

General-brigadir Oleksandr Tarnavski procjenjuje da je Rusija posvetila 60% svog vremena i resursa izgradnji prve obrambene crte i samo 20% drugoj i trećoj liniji jer Moskva nije očekivala da će ukrajinske snage proći prvu liniju, piše Index.

General dao prvi intervju nakon proboja

'Sada smo između prve i druge obrambene crte', rekao je u svom prvom intervjuu za Observer nakon proboja. Ukrajinske snage sada se grupiraju s obje strane proboja i konsolidiraju svoj položaj na teritoriju zauzetom u nedavnim borbama, rekao je.

'U središtu ofenzive sada dovršavamo uništavanje neprijateljskih jedinica koje pružaju pokriće za povlačenje ruskih trupa iza njihove druge obrambene linije', rekao je.

Ogromno minsko polje zarobilo je ukrajinske trupe tjednima, dok su protueksplozijske ekipe polako čistile rutu za napad kopnenih snaga. Ruske trupe iza toga 'samo su stajale i čekale ukrajinsku vojsku', gađajući vozila granatama i dronovima, rekao je.

'Moskva sad osjeća pritisak'

Ali sada je ta barijera prijeđena, Rusi su prisiljeni na manevre, a Ukrajinci su se vratili u svoje tenkove i druga oklopna vozila. Kao znak da Moskva osjeća pritisak, prerasporedila je snage u to područje s bojišnice unutar okupirane Ukrajine - Hersona na zapadu i Limana na sjeveroistoku, ali također i iz Rusije, rekao je.

'Sve je pred nama'

"Neprijatelj dovlači rezerve, ne samo iz Ukrajine već i iz Rusije. Ali prije ili kasnije Rusima će ponestati svih najboljih vojnika. To će nam dati poticaj da napadamo više i brže', rekao je Tarnavski. 'Sve je pred nama.'

Stručnjak za tenkove po obuci, Tarnavski je prikupio impresivno iskustvo u borbama s ruskim trupama otkako su prešle granicu 2022. godine . Prošlog rujna postavljen je za zapovjednika snaga koje su se borile za oslobađanje Hersona; dva mjeseca kasnije grad je oslobođen.

Postojale su nade za sličan brz napredak u ljetnoj protuofenzivi, čiji je cilj probijanje prema Azovskom moru, odsijecanje ruskih trupa u Hersonu i na okupiranom Krimu od drugih snaga i prekidanje njihovih linija opskrbe.

Profuofenziva je krenula polako, ali...

Umjesto toga, napad se odugovlačio mjesecima. Broj žrtva je rastao, ali su linije bojišnice bile statične, što je potaknulo nezadovoljstvo i kritike u zapadnim prijestolnicama koje su osigurale oružje i obuku.

General je odbacio tu kritiku, rekavši da radije posao prosuđuje kada je završen i zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim saveznicima na podršci u obuci i naoružanju, uključujući tenkove Challenger koji su već na terenu. 'Kada smo započeli protuofenzivu... potrošili smo više vremena nego što smo očekivali na razminiranje teritorija', priznao je. 'Nažalost, evakuacija ranjenih nam je teško išla. I to nam je također zakompliciralo napredovanje.'

'Po mom mišljenju, Rusi su vjerovali da Ukrajinci neće proći ovu liniju obrane. Pripremali su se više od godinu dana. Učinili su sve kako bi ovo područje bilo dobro pripremljeno', rekao je.

Ukrajinci opet iznenadili svijet

Ruske trupe bile su smještene u betonskim zemunicama iza protutenkovskih zamki i iza minskog polja toliko punog eksploziva i toliko izloženog da su sva vozila - za razminiranje ili napad - koja su prišla tom području bila snažno granatirana s fiksnih, ojačanih položaja, rekao je. 

Ali Ukrajinci, koji su opetovano iznenadili svijet svojim uspjehom protiv ruske vojne moći, gurali su naprijed. Pješadijske snage izlazile su noću kako bi mukotrpno očistile koridor kroz mine, krećući se metar po metar u mraku.

'Čim bi se tamo pojavila bilo kakva oprema, Rusi su je odmah počeli gađati i uništavati. Zato je razminiranje radilo samo pješaštvo i samo noću', rekao je.

Sada kada je minsko polje probijeno, Rusi su izgubili velik dio svoje prednosti. 'Postoji velika razlika između prve i druge linije obrane', rekao je Tarnavski.

Druga linija obrane nije tako čvrsta

Druga linija nije tako dobro izgrađena, pa Ukrajinci mogu koristiti svoja vozila, iako još ima minskih polja. Budući da ruske snage također djeluju na ovom području, one su raspoređene u komade, a ne u jedan obrambeni kordon.

Na pitanje o sporom napretku probijanja ruskih linija u drugoj ofenzivi istočnije, duž neprijateljske obrambene linije, rekao je da to ima druge ciljeve i dodao da Ukrajina priprema druge iznenadne ofenzive kako bi iscrpila ruske snage.

'Da biste bili uspješni u jednom smjeru, uvijek trebate zavesti neprijatelja. Glavni cilj ofenzive u blizini sela Velika Novosilka bio je drugačiji', rekao je Tarnavski. Odbio je dati informacije o rokovima za postizanje velikih ciljeva, poput dolaska do Melitopolja ili obale Azovskog mora, ali je rekao da će se borbe nastaviti.

Spor napredak izazvao kritike na Zapadu i potaknuo pozive na pregovore s Putinom

Spor vojni napredak tijekom ljeta potaknuo je one u zapadnim prijestolnicama da pozivaju na pregovore s Vladimirom Putinom o okončanju rata. To je stajalište oštro odbačeno u Ukrajini, gdje mnogi smatraju da će samo potpuni poraz Rusije spriječiti novu invaziju; svaka nagodba koja bi Moskvu nagrađivala za upotrebu sile dala bi joj razlog da pokuša ponovno u budućnosti. 'Ako zaustavimo napredovanje, neprijatelj će prikupiti nove snage i ojačati. Doći ćemo do granica Ukrajine iz 1991. godine... Ne želimo vidjeti našu djecu, pa čak ni unuke, kako se bore protiv Rusa, a tko je tu da ih zaustavi? Samo mi.'

Tarnavski je zapovjednik operativne i strateške skupine snaga Tavria, nazvane po povijesnoj regiji koja je uključivala Krim, podsjetnik na vojne obveze Ukrajine, sada zaoštrene gubicima u posljednjih 18 mjeseci, piše Index.

'Što je bliže pobjeda, to je teže. Zašto? Jer, nažalost, gubimo najjače i najbolje. Dakle, sada se moramo koncentrirati na određena područja i završiti posao. Koliko god nam svima bilo teško', zaključuje.

Vaša reakcija na temu