Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Putin ima novi plan, nije uspio ostvariti početne ciljeve
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Putin ima novi plan, nije uspio ostvariti početne ciljeve

Sve bliža obrambena suradnja između Moskve i Teherana zabrinjava

Rat u Ukrajini ušao je u deseti mjesec pa je očito propao plan ruskog predsjednika Vladimira Putina da brzo okupira susjednu zemlju. Tijekom svih ovih mjeseci ruske snage nisu uspjele ostvariti niti jedan od početnih ciljeva pa su ih nekoliko puta mijenjali. S druge strane, Ukrajina je već provela nekoliko uspješnih protuofenzivnih akcija, a i dalje nastavlja s njima, prenosi N1.

Ruski gubici

Ukrajinsko Ministarstvo obrane svakodnevno ažurira podatke o ruskim vojnim gubicima od početka rata. Prema posljednjim informacijama koje je Ukrajina objavila, njihove su snage dosad ubile oko 93.760 ruskih trupa. Navode da su ranile još dvostruko ili trostruko toliko.

Ukrajina također tvrdi da su nanijeli i veliku štetu ruskoj vojnoj opremi i vozilima. Navode da su uništili 281 ruski zrakoplov, 264 helikoptera, 2940 tenkova, 5917 oklopnih transportera i borbenih vozila, 397 MLRS-a, 16 brodova, 1.603 bespilotnih letjelica 592 krstareće rakete koje je srušila ukrajinska protuzračna obrana.

Iranska pomoć

Iran se prometnuo u jednog od glavnog saveznika Putinu i Rusiji tijekom invazije. Nakon gotovo deset mjeseci rata i nebrojenih izvješća o ratnim zločinima i napadima na civile i civilnu infrastrukturu, čak su se i Kina i Indija - vjerni ruski partneri i prijatelji, ogradili od Moskve.

Međutim, Iran je vidio priliku da produbi svoj odnos s Rusijom, piše portal 1945. Iran je Rusiji poslao stotine bespilotnih letjelica koje su Rusi potom koristili u zračnim napadima na Ukrajinu.

Portal 1945. smatra da će se ovaj odnos nastaviti razvijati i u budućnosti, pogotovo jer se ruski arsenal polako prazni.

Rusija je na ukrajinske pobjede na bojištu počela odgovarati zračnim napadima pri čemu je poslala niz projektila i dronova na ciljeve u Ukrajini. Od listopada je ruska vojska ispalila više od 1000 projektila i dronova na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu.

'Iranska potpora ruskoj vojsci vjerojatno će nastaviti rasti u nadolazećim mjesecima: Rusija pokušava pribaviti više oružja, uključujući i stotine balističkih projektila', procjenjuje britanska vojna obavještajna služba.

Iskander

SS-26 'Iskander' je raketni operativno-taktički sustav koji Rusija koristi, ali su ove zalihe prilično iscrpljene. Riječ je o balističkim projektilima kratkog dometa, a ovo je oružje bilo jedno od najučinkovitijih ruskih oružanih sustava u ratu. Portal 1945 navodi da bi se Putinov plan za nastavak rata uvelike mogao oslanjati upravo na ove projektile.

'Ako Rusija uspije staviti u službu velik broj iranskih balističkih projektila, vjerojatno će ih koristiti za nastavak i proširenje svoje vojne kampanje napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine', dodala je britanska vojna obavještajna služba.

Portal 1945. dalje piše da sve bliža obrambena suradnja između Moskve i Teherana zabrinjava. Iako Putin shvaća opasnost pomaganja Iranu s njegovim programom nuklearnog oružja, ruski bi diktator vrlo lako mogao odbaciti rizike toga ako misli da bi to išlo u prilog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Vaša reakcija na temu