Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Rusi ubili dva Britanca iz Legije stranaca
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Rusi ubili dva Britanca iz Legije stranaca

Jedan od njih spasio je pripadnike svoje pukovnije

Mrtvozornički sud u Oxfordu objavio je da su dva bivša britanska vojnika poginula volontirajući u stranim legijama u Ukrajini. Bivši britanski vojnik spasio je pripadnike svoje pukovnije u Ukrajini tako što ih je naučio koristiti protutenkovsko oružje koje su upotrijebili nekoliko trenutaka nakon što je on pogođen i poginuo, objavio je sud, a prenosi Index.

Jordana Gatleyja (24) u glavu je ustrijelio ruski snajperist na tenku 10. lipnja u Severodonjecku, u istočnoj Ukrajini. Dragovoljci s kojima se borio su se izborili protiv ruskih napadača zahvaljujući njegovu vodstvu, piše The Independent. 

Mrtvozornički sud u Oxfordu održao je ročište na kojem je iznesena istraga o njegovoj smrti, zajedno s istragom još jednog Britanca koji je poginuo volontirajući u Ukrajini, oca troje djece Scotta Sibleya.

Sibley (36) iz Imminghama u Lincolnshireu, poginuo je u Mikolajivu u južnoj Ukrajini 22. travnja nakon što je dron bacio minobacače na njegovu pukovniju. Obojica su bili iskusni bivši vojnici britanske vojske. Gatley, iz Sanbacha u Cheshireu, služio je u Trećem bataljunu The Rifles sa sjedištem u Edinburghu šest godina, dok je Sibley bio u Kraljevskom logističkom korpusu.

Htjeli su iskoristiti svoja znanja i vještine kako bi pomogli ljudima u Ukrajini te su, odvojeno jedan od drugoga, otišli u rat u Ukrajini sredinom ožujka. Viši mrtvozornik Darren Salter službeno je objavio da su 'ubijeni dok su bili u aktivnoj službi za ukrajinsku Legiju stranaca'. 

'Rekao nam je da ide u Ukrajinu učiniti sve što može kako bi pomogao ukrajinskom narodu'

Gatleyjevi roditelji Dean i Sally pratili su saslušanje ovog suda preko videopoziva. U izjavi pročitanoj na saslušanju majka ubijenog Gatleyja opisala je strast svoga sina prema vojsci i događaje koji su doveli do njegove smrti. 

'Jordan je od malih nogu uvijek želio biti vojnik i nikada se nije odvratio od toga kad je odrastao. Rekao nam je da ide u Ukrajinu učiniti sve što može kako bi pomogao ukrajinskom narodu', kazala je.

Gospođa Gatley rekla je da joj je pripadnik pukovnije njezina sina rekao što se dogodilo na dan njegove smrti. 

'Rekao je da Jordan i njegova postrojba raščišćavaju bombardirane zgrade kako bi provjerili ima li žrtava i je li vojska sigurna prije nego nastavi dalje', rekla je.

'Počinjali bi na vrhu zgrada. Jordan je silazio niz stepenice jedne zgrade, bio je ispred svoje ekipe kada je upucan. Posada je zatim postavila protutenkovsko oružje, kojem ih je Jordan naučio koristiti tjedan dana prije. Osjećali su da im je spasio život.'

Odajući počast svom sinu, gospođa Gatley je rekla: 'Vrlo smo ponosni na njega zbog svega što je postigao, i očajni što je njegov život prekinut.' 

'Ovo nikome ne bismo poželjeli i jako nam nedostaje.'

'Vidjeli su dron. Nekoliko trenutaka kasnije na njih je pao minobacač'

Tijekom saslušanja o smrti britanskog vojnik Sibleyja, mrtvozornik je pročitao izjavu konzularnog službenika u kojoj je opisao njegove posljednje trenutke.

'Vidjeli su dron. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan je minobacač pao na stranu jame gdje je bio Scott. Otrčao je do druge rupe i dok je trčao, pogodio ga je drugi minobacač. Umro je na mjestu', izjavio je mrtvozornik. 

Dodao je da je Sibley zadobio smrtonosne ozljede koša i abdomena, uključujući oštećenje plućnog krila. Pukao mu je i bubreg.

Američki kapetan iz Sibleyjeve postrojbe priopćio je njegovim roditeljima vijest o njegovoj smrti. 

Sibleyjeva majka ga je opisala kao 'nestašnog, plavokosog i plavookog dječaka' koji je odrastao okružen ženskim rođacima zbog čega je 'preuzeo ulogu zaštitnika'. O njegovoj odluci da se bori u Ukrajini njegova majka je rekla da je 'čuo vijesti o zlostavljanju žena i djece' te da je 'želio pomoći'.

'Scott bi učinio sve da pomogne bilo kome. Imao je dobro srce i bio je dobra osoba', kazala je majka ubijenog britanskog vojnika.

Oba vojnika identificirana su zubnim kartonima i tetovažama, a zaključeno je da su u oba slučaja ozljede uzrokovale trenutačnu smrt. Vjeruje se da se manji broj aktivnih i bivših britanskih vojnika pridružio ukrajinskom otporu protiv ruske invazije, ali i Britanci bez vojnog iskustva.

Vaša reakcija na temu