Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Rusi zarobljenog Hrvata žele ubiti ili poslati na doživotnu robiju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Rusi zarobljenog Hrvata žele ubiti ili poslati na doživotnu robiju

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

Samoproglašena proruska paradržava Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su sudjelovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti, izvijestile su RIA Novosti pozivajući se na ured tužitelja DNR-a. Među njima je i Hrvat V.B. kojeg su Rusi zarobili, piše Index.

'Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predan sudu', priopćila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

'Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima. Počinili su radnje usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti i promjenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck. Britanac A.H. optužen je za plaćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutiranju plaćenika za oružane sukobe', naveo je DNR.

Služba za tisak glavnog tužitelja DNR-a priopćila je da za navedene zločine zakon predviđa kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu.

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

U lipnju je sud DNR-a osudio na smrt 48-godišnjeg Britanca Seana Pinnera i 28-godišnjeg Britanca Aidena Aslina, kao i marokanskog državljanina, 21-godišnjeg Brahima Saadouna.

Proglašeni su krivima za plaćeništvo, nasilno preuzimanje vlasti, počinjenje kaznenog djela od strane skupine osoba te obučavanje za provođenje terorističkih aktivnosti.

Pučka pravobraniteljica DNR-a Daria Morozova izjavila je 15. srpnja da je britanski državljanin Paul Ury, optužen za plaćeništvo, umro u zatočeništvu 10. srpnja. Prema njezinim riječima, umro je od kronične bolesti i stresa. Prema Morozovoj, Paul Uri je primio liječničku pomoć unatoč težini navodnog zločina.

BBC je ranije izvijestio o Johnu Hardingu, britanskom medicinaru koji je bio bolničar u pukovniji Azov od 2018., a kojeg je zarobila ruska vojska.

Vaša reakcija na temu