Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula veliku ofenzivu u Donecku
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Rusija pokrenula veliku ofenzivu u Donecku

To je posljednja regija pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa

Rusija je pokrenula veliku ofenzivu u Donecku na istoku Ukrajine. To je posljednja regija pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

- Ruske zračne snage preciznim projektilima napale su položaje dviju topničkih brigada ukrajinske vojske i skladišta u regiji Zaporižja. Srušili smo i više ukrajinskih bespilotnih letjelica u regijama Doneck i Harkiv - rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, prenosi HRT.

Ukrajinci tvrde da su odbili ruske napade kod Slovjanska i Bahmuta. Ukrajinska vojska nastoji vratiti Herson - strateški važan grad koji je pod ruskim nadzorom.

- Moja jedinica ovdje je pretrpjela teške gubitke. Ne podcjenjujemo Ruse, ali neprijatelj se sada bori sa zalihama i pojačanjem. To se osjeti na svakom koraku - tvrdi Feliks, ukrajinski vojnik.

Amnesty International teško je optužio Ukrajinu. Tvrdi da je njezina vojska izložila civile opasnosti kada je postavila vojne baze u školama i bolnicama.

- Vidjeli smo danas potpuno drukčije izvješće Amnesty Internationala, koji nažalost pokušava amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu. To se ne može tolerirati - poručio je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Rodbina i prijatelji poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika pukovnije Azov izašli su na ulice Kijeva. Traže odgovore nakon pokolja u zatvoru u Olenivki.

- Postoje popisi preminulih ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je objavila Rusija, ali mi im ne vjerujemo. Znamo da su živi. Vratit će se... Vjerujemo da su dobro - poručuje Anastasija, sestra zarobljenog borca Azova.

I dok se neprijateljstva na samom terenu nastavljaju, napeto se prate brodovi sa žitom. Još tri broda s ukrajinskim žitom isplovila su iz Odese i Čornomorska za Istanbul, gdje će biti pregledani i nakon toga nastaviti plovidbu prema konačnim odredištima.

- Ukrajina jasno pokazuje sposobnost ispunjavanja svojih obveza potpisivanjem sporazuma s Turskom i Ujedinjenim narodima. Nažalost, agresorska se zemlja služi raznim manipulacijama te izvozi ukradeno ukrajinsko žito i na tursko tržište, ali i na druga tržišta Bliskog istoka - ističe Vasil Bodnar, veleposlanik Ukrajine u Turskoj.

Ublažavanje globalne prehrambene krize, rat u Ukrajini te planirani turski napad na kurdsku miliciju u Siriji našli su se u fokusu razgovora turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina u Sočiju. Rusija je pozvala Tursku da vojnom ofenzivom ne destabilizira Siriju uoči ovog sastanka.

- Turska je opravdano zabrinuta zbog sigurnosnih razloga, što mi, naravno, uzimamo u obzir. Vrlo je važno ne dopustiti bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do destabilizacije situacije u Siriji - navodi Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Ankara održava bliske odnose i s Kijevom i Kremljom te sebe smatra posrednikom između dviju zaraćenih zemalja.

Vaša reakcija na temu