Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RAT U UKRAJINI Rusija povisila dobnu granicu za mobilizaciju
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Rusija povisila dobnu granicu za mobilizaciju

Zakon je usvojen danas

Ruski parlament produljio je u utorak pravo na vojni poziv za najmanje pet godina u slučaju časnika s najvišim činovima do dobi od 70 godina, piše Index.

Prošlog rujna Rusija je objavila svoju prvu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, pozivajući više od 300.000 bivših vojnika u velikim dijelom kaotičnu hitnu mobilizaciju. Zakon usvojen u utorak dopušta muškarcima koji su završili obveznu službu da bez ikakvih daljnjih obaveza budu mobilizirani do dobi od 40, 50 ili 55 godina, ovisno o njihovoj kategoriji, objavila je Državna duma, odnosno donji dom parlamenta na svojoj web stranici. U svim je slučajevima dobna granica podignuta za pet godina.

Novi zakon znači da oni iz pričuve s najvišim činovima sada mogu biti pozvani natrag u službu do 70, a ne do 65 godina, ostali viši činovi do 65, niži časnici do 60 – i svi ostali do dobi od 55, a ne od 45.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da planira povećati osnovni broj borbenog osoblja u službi.

Vaša reakcija na temu