Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr RAT U UKRAJINI Sve više Nijemaca vjeruje tvrdnjama Putinove propagandne mašinerije
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

RAT U UKRAJINI Sve više Nijemaca vjeruje tvrdnjama Putinove propagandne mašinerije

Podložnost teorijama zavjere veća je na istoku zemlje

Prema jednoj studiji sve više Nijemaca vjeruje tvrdnjama Putinove propagandne mašinerije.

Na istoku zemlje je broj onih koji vjeruju Moskvi mnogo veći nego na zapadu, piše Deutsche Welle.

'Napad Rusije na Ukrajinu je reakcija na provokacije NATO-a koje Moskva nije mogla ignorirati'. 

U ovu izjavu prema rezultatima studije Centra za promatranje, analizu i strategije (CeMAS) vjeruje 19 posto građana Njemačke. Još u travnju ove godine u ovu tvrdnju je vjerovalo tek 12 posto ispitanih.

Podložnost teorijama zavjere veća na istoku zemlje

Studija ovog think-tanka pokazuje da je posebno na istoku zemlje spremnost da se vjeruje Putinovoj propagandi velika. Da je NATO 'provocirao' Rusiju ovdje vjeruje preko trećine ispitanih. Na zapadu je taj postotak više nego upola manji.

Slična je situacija s još jednom omiljenom tvrdnjom iz paketa teorija zavjere: da ruski predsjednik Vladimir Putin vodi borbu protiv globalne elite koja 'iz pozadine vuče konce', vjeruje 27 posto ispitanih na istoku Njemačke, na zapadu 16 posto.

Na najveću podršku ove teorije zavjere nailaze kod glasača desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Gotovo polovina glasača ove stranke smatra na samo da je NATO provocirao Putina nego i da je Ukrajina dio Rusije.

Proruski prosvjedi

Autori studije kažu kako su rezultati s obzirom na sve veću podršku Putinu u njemačkom društvu 'uznemirujući'. CeMAS, koji se bavi istraživanje lažnih vijesti i dezinformacija, traži od politike da potiče jače sučeljavanje s fenomenom širenja lažnih vijesti.

Posljednjih tjedana na u gradovima, posebno na istoku Njemačke, su sve brojniji prosvjedi na kojima se zahtjevi za jačim mjerama protiv inflacije miješaju sa zahtjevima za ukidanje sankcije Rusiji i nemiješanja u rat u Ukrajini.

Vaša reakcija na temu